Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvel sageneb haigestumine noroviirusnakkusesse (2007-01-09 06:15:48)

 

Ajakirjanduses on ilmunud teateid müstilisest «iiveldama ajavast kõhuviirusest, mis niidab jalust terveid peresid». Tegelikkuses on asi lihtsam, sest tegemist on Norwalki ehk noroviirusnakkuse haigestumise sagenemisega, teatas Tervisekaitseinspektsioon.

 

Noroviirusnakkuse haiguspilti iseloomustab iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhuvalu, peavalu, lihasvalu ja palavik. Noroviirused levivad fekaal-oraalsel teel ning oksendava inimese läheduses ka piisknakkusena. Noroviirused levivad kergesti laste- ning ka täiskasvanute kollektiivides, kus võivad esineda rühmaviisiliste haigestumistena.

 

2006. aastal registreeriti kokku 168 laboratoorselt kinnitatud noroviirusnakkuse haigusjuhtu ehk 12,5 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. On välja kujunenud haigestumise sesoonne tõus: novembri-detsembri jooksul registreeriti 85 juhtu, mis moodustab 51% üldarvust.

 

Norwalki viirusesse haigestumine 2005-2006 / Tervisekaitseinspektsioon

 

Eelmine sesoonne tõus oli talvel 2004/05, maksimaalne haigete arv registreeriti märtsis (95 juhtu). Kokku nelja kuuga haigestus toona 273 inimest, mis moodustas 87% 2005. aastal registreeritud juhtude üldarvust.

 

Rotaviirusnakkus ehk rotaviirusenteriit on teine kergesti leviv viirusnakkus, mille haiguspilti iseloomustab palavik, iiveldus-oksendamine ja vesine kõhulahtisus. Rotaviirusnakkus levib peamiselt laste seas, kuid peredes võib tabada ka täiskasvanuid. Ka rotaviirused levivad fekaal-oraalsel teel ja osalt piisknakkusena.

 

2006. aastal registreeriti Eestis 1353 laboratoorselt kinnitatud rotaviirusnakkuse haigusjuhtu ehk 100,6 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. Haigestumise tõus on traditsiooniliselt välja kujunenud kevadel, 2006. aastal maksimaalne haigete arv registreeriti märtsis-mais (658), mis moodustab 49% aasta jooksul registreeritud haigusjuhtudest.

 

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro kinnitab, et tegemist ei ole millegi erakordsega. „Kuna need viirusnakkused levivad peamiselt elukondlikult ning toidu ja veega, siis ei tohiks unustada esmaseid hügieeninõudeid, näiteks käte pesemist. Samuti peaks jälgima toiduohutust”.

 

Aro lisab, et soolenakkuste vastu on ennast raske kaitsta, kuid erandina on võimalus vaktsineerida rotaviirusenteriidi vastu. „Eesti ravimiregistrisse on kantud kaks rotaviirusnakkuse vastast vaktsiini Rotateq ja Rotarix ning vaktsiin on mõeldud ennekõike lastele. Soovituse rotaviirusvaktsiiniga vaktsineerimiseks annab perearst."

 

Allikas: www.polvamaa.ee 08.01.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.