Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Orhideesid võivad kasvatada algajadki (2007-01-07 07:44:42)

 

Orhideed on viimaste aastatega leidnud kindla koha lillekauplustes ja taimesõprade kodudes, eksootilise taime kasvatamine ei nõua palju vaeva.

 

Kõige rohkem müüakse orhideedest meie lillepoodides kuukinga ehk phalaenopsis’t ja tsümbiidiume (cymbidium). “Ixora VT” lillekeskuse müüja Siim Rumbergi sõnade kohaselt on tegu vähenõudlike ja sugugi mitte kapriissete taimedega, mis sobivad väga hästi kasvatamiseks isegi algajatele lillesõpradele.

Vastupidav kaunitar

 

Rumbergi jutu järgi kardetakse asjata kaunist taime koju tuua, sest hoolt vajab see minimaalselt. “Need orhideeliigid kasvavad looduses parasiitidena puu otsas ja võtavad niiskust õhust,” räägib ta. “Kui olete orhidee ostnud või kingiks saanud, on ainuke mure taime mitte üle kasta.”

Kord nädalas kastmist on lille jaoks kaugelt palju, sobiv on umbes kord kuus. Vesi tuleb alati poti alt ära valada.

Kastmiste vahepeal meeldib orhideele niiskust saada õhu kaudu, nagu ta oma looduslikus troopilises kasvukeskkonnas on harjunud, seega võib lille kergelt veega pritsida, vältides vee sattumist õiele. Ka lehtede vahele ei tohi kastmisvesi seisma jääda, sest see põhjustab kergesti mädanikku.

Parim temperatuur lille jaoks on 25-28 kraadi, toas lepib ta siiski 20kraadise soojusegagi. Hästi kasvab kuuking niiske õhuga soojas valges vannitoas.

Orhidee vajab õitsemiseks palju valgust, sellepärast võiks talveperioodiks tema lähedale panna lisavalgustuse. Suvisel ajal tasub vältida otsest intensiivset päikesekiirgust, mis võib taime kõrvetada. Kord juba õitsema puhkenud orhidee rõõmustab omanikku sobivate tingimuste korral kuu kuni pool aastat.

Juured tahavad valgust ja õhku

Müüja räägib, et paljud inimesed ei julge orhideed õitsemise ajal liigutadagi, rääkimata ümberistutamisest. Lille eriti tihti ümber istutada pole vaja, seda võib siis, kui taim juba potist välja ronib ja kipub anumat ümber kallutama.

Sobivaim istutusaeg on pärast õitsemise lõppu, kuid midagi ei juhtu, kui istutatakse õitsemise ajal. Orhideele sobib paremini läbipaistev pott, et juured ja õhujuured rohkem valgust saaksid, kuid taas väidab Rumberg, et taim lepib peaaegu kõigega.

Istutamisel tuleb kasutada spetsiaalset orhideemulda, mis sisaldab puukooretükikesi. Geelsubstraat kasvukeskkonnana on orhideele liiga niiske. Värvikaid geele võib kasutada läbipaistva anuma põhjas, panna sellele sammalt ja siis mulda, kuhu istutada lill. Talvisel ajal võib orhideedele anda kord kuus lahjat vedelat orhideeväetist, suvel veidi rohkem.

Õhujuuri ja äraõitsenud õievarsi pole soovitav maha lõigata, õievart võib kärpida mõne lüli võrra.

 

Allikas: www.tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.