Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvisemat ilma on oodata alles jaanuari teises pooles (2007-01-02 14:01:21)

 

Tänavu jaanuaris on oodata keskmisest pehmemat ilma, talvisemat ilma ennustab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) alles jaanuari teiseks pooleks.

 

Tavalisest pehmema ilma tingivad Atlandi ookeanilt üle Skandinaavia ja Läänemere liikuvad tsüklonid või nende lohud. Jaanuaris domineerivad Eestis tormised edela- ja läänetuuled, seisab EMHI kuuprognoosis.

 

Vahetevahel satub tsüklonite tagalasse ka külmem õhk, külmalainete esinemise tõenäosus suureneb kuu teises pooles.

 

Sademeid võib tulla nii vihma kui lumena, kõige rohkem aga lörtsina ning sademete hulk võib jaanuaris ulatuda paiguti üle kuu keskmise. Püsiva lumikatte tekkimise võimalus suureneb kuu teisel poolel.

 

Tavaliselt on jaanuari keskmine õhutemperatuur suuremal osal mandri-Eestist 6-7 külmakraadi, lääne- ja looderannikul 4-5 ning saartel 2-3 külmakraadi.

 

Õhutemperatuuri absoluutne miinimum on jaanuaris küündinud -43,5 kraadini Jõgeval, mis on ka Eestis mõõdetud absoluutne miinimum.

 

Õhutemperatuuri absoluutne maksimum on olnud 7-9 soojakraadi ning enamik maksimumtemperatuure sattus 1992. aasta 3. jaanuarile.

 

Sademete hulk kõigub jaanuaris 30-50 millimeetri piires. Kuus on keskmiselt 16-20 sajupäeva ning suurem osa sademeid langeb lumena.

 

Tuisku esineb jaanuarikuus tavaliselt 5-8, Kirde-Eestis kuni 10 päeval. Maksimaalselt on tuisupäevi olnud põhjarannikul jaanuaris kuni 19.

 

Ohtlikest ilmanähtustest võib jaanuaris esineda tormituult kiirusega 20-28, iiliti 30-34 m/s, 2005. aasta 9.jaanuaril ulatusid tuuleiilid 35-38 m/s.

 

Allikas: www.postimees.ee 02.01.2007, Mirjam Mäekivi.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.