Sombusel talvel kimbutavad inimesi alatasa külmetushaigused. Kuidas neid looduslike vahenditega ennetada või ravida? Järgnevalt mõned vene rahvameditsiini soovitused.
* Esimeste külmetustunnuste ilmnemisel rüüpa kõigepealt pool klaasi vett, millessse lisa 5-6 tilka joodi. Seejärel aseta rinnale ja seljale sinepiplaastrid, joo 2 klaasi kuuma teed meega või vaarikahoidisega. Heida voodisse sooja teki alla ja pane jalgadele soojenduskott. Hommikul pärast sügavat und ja tugevat higistamist on lootust haiguse taandumisele.
* Palaviku alandamiseks lahjenda õunaäädikat veega vahekorras 1:20, niisuta selle lahusega käterätik ning seo see ümber põlvede (naistel) või aseta kubeme piirkonda (meestel).
* Kui jalad said märjaks, määri nad kohe koju jõudes viinaga kokku ning tõmba villased sokid jalga. Kleebi talla alla pipraplaaster ja hoia seda, kuni suudad vastu pidada.
* Kui palavik ei ole kõrge, võib külmetuse puhul sukelduda kuuma vanni. Eelnevalt lahusta soojas vees 250-400 g sinepipulbrit hapukooretaoliseks massiks ja sega kuni toidusinepile iseloomuliku lõhna tekkimiseni. Vala “puder” vanni ja sega hoolikalt veega. Vannivee temperatuur ei tohi ületada 35-36 kraadi, suplemisaja pikkuseks arvesta 5-6 minutit. Pärast vanni loputa ennast duši all ning heida kohe voodisse sooja teki alla.
* Ka jalgadele võib teha sinepivanni. Vala kaussi vesi temperatuuriga 42 °C ja hoia selles jalgu 15-20 minutit, lisades aeg-ajalt kuuma vett. Mõju suurendamiseks lahusta kausis 2 supilusikatäit sinepipulbrit. Pärast protseduuri tõmba jalga soojad sokid ning heida voodisse.
* Kõrge palaviku korral soovitatakse toimida järgmiselt: täida vann väga külma veega ja seisa vees täpselt 1 minut, ei rohkem ega vähem. Seejärel pane jalga villased sukad ning tee mööda tuba 15 min kiirkõndi. Seejärel heida voodisse sooja teki alla.
* Kõrge palavikuga külmetuse korral aseta jalalabadele ja talla alla ning otsaette värske valge peakapsa lehed või marlisse mähitud väljaväänatud hapukapsad.
* Kui haiguse ajal tõuseb palavik, võid asetada otsaette ja meelekohale soolakurgi lõigud.
* Külmetushaiguse profülaktikaks võib lahjendada 2 osa puhast piiritust 1 osa veega. Selle vedelikuga loputa kurku 3 korda päevas enne sööki 20 päeva jooksul.
* Väga heaks külmetushaigust ennetavaks ja ravivaks vahendiks on maapirn. Vaja on süüa toorelt 1 väike juuremugul 3 korda päevas enne sööki. Samal ajal tuleb tilgutada ninasse 4 korda päevas maapirnimahla. Profülaktika mõttes peaks protseduur kestma 1 kuu. Kui külmetushaigus on juba ligi pugenud, saab selle võttega üsna kiiresti abi.
* Võta suur sibul, puhasta, pese, riivi peeneks ja sega hanerasvaga. Määri seguga rinna- ja kaelapiirkonda ning seo ümber kaela soe rätik.
* Riivi võrdses koguses sibulat ja õuna, sega sama hulga meega. Tarvita 2-3 teelusikatäit 2-3 korda päevas ning kurguvalu möödub.
* Lõika väga õhukeste viiludena 6-8 rõigast, puista igale lõigule suhkrut. Umbes poole päeva jooksul imendub välja mahl. Joo seda igas tunnis 1 supilusikatäis. Isegi kõige raskem köha annab suhteliselt lühikese aja jooksul järele.
* Nohu puhul aitab hästi nina seespidine pesemine. Vala puhas toasoe vesi pihku, lase kordamööda mõlemasse ninasõõrmesse, nii et vesi valguks kurku.
* Nohu korral aseta petrooleumis immutatud ja väljaväänatud lapp talla alla, tõmba jalga villased sokid ning heida sooja teki alla. Hommikuks on nohu märgatavalt vähenenud või hoopis taandunud.
* Külmetuse korral hinga sisse koorega keedetud kartulite auru. Veel parema efekti annab see, kui keedad potis üksnes kartulikoori.
Head higistama ajavad teed on järgmised:
* Võrdses koguses segatud pärnaõied ja vaarikamarjad (1 spl segu vala üle klaasitäie keeva veega, keeda 10 min, kurna ja joo kuumana koos meega).
* Sega võrdses koguses pärnaõied ja leedripuuõied (2 spl segu vala üle 2 klaasi keeva veega, keeda 5 min, kurna, lisa mett ja joo kuumalt).
* 1 osa piparmünti, 1 osa kibuvitsamarju, 2 osa pärnaõisi (1 spl segu valada üle 1 klaasi keeva veega, keeta 5 min, kurnata ja juua meega).
* Pärnaõied ja paiselehe lehed võrdses vahekorras (1 spl segu valada üle 1 klaasi keeva veega, keeta 5-10 min, kurnata ja juua meega).
Allikas: www.aif.ru, vahendanud Väino Eskla.