Et jõule ja aastavahetust tähistatakse sealiha, rasvase hapukapsa ning verivorstidega, on peaaegu et traditsioon. Ent võimalusi meeleolukaks pühadelauaks on ka neil, kellele suur rasvakogus meeltmööda pole.
Ahjupraad kalast pole sugugi kehvem kui ahjupraad seast, kirjutab Eesti Ekspressi lisaleht Tervise Ekspress.
Pilkupüüdva, maitsva ning tervisliku toidu saab nii väärikast punasest kalast (forell, lõhe) kui ka kodusemast valge lihaga kalast (ahven, haug).
Kalarasv on küll kalorirohke, kuid ta ei ladestu veresoonte seintele ega suurenda seega soonte lupjumisohtu, vaid aitab hoopis soontesse ladestunud rasvu edasi transportida.
Rasvakogust praevaagnal saab vähendada, otsustades ahjukartulite asemel keedukartulite kasuks või küpsetades kartuleid spetsiaalsel küpsetuspaberil. Kartulid võib asendada ka riisiga.
Samuti sobib pidulikule lauale aedviljavaagen, mille juurde võib pakkuda maitsestamata jogurtist või lahjast kohupiimastast kerget dipikastet.
Hapukapsas on iseenesest tervislik, sisaldades ohtralt C-vitamiini, ebatervislikuks muudavad selle lisatud rasv ja suhkur. Eriti head ja kasulikud on hapukapsasalatid, uhu on lisatud näiteks riivitud porgandit, kaalikat või õuna, jõhvikaid, ananassi või rosinaid.
Ka verivorstide valikul on võimalik lähtuda tervislikkusest. Osade verivorstide valmistamisel on kasutatud näiteks pan-soola, müügil on ka väikeste õunatükikestega verivorste, mille rasvasisaldus on tavapärasest väiksem.
Verivorsti juurde sobivad hästi tervislikud salatid: pohlasalat, värske porgandisalat, millele on lisatud jõhvikaid ja ananassitükke, kõrvitsasalat. Verivorst ise sisaldab aga muide palju rauda, vitamiini B12 ning valku.
Traditsioonilise magustoiduvaagna võiks aga asendada puuviljavaagen.
Allikas: www.postimees.ee 28.12.2006, Marina Zemtsovskaja