Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Koostamisel on kiirgusohutuse riiklik arengukava (2006-12-28 18:27:30)


Keskkonnaministeeriumi eestvõttel on alanud “Kiirgusohutuse riikliku arengukava 2007-2017” koostamine eesmärgiga tagada kogu Eestis kiirgusohutus.

Lisaks Keskkonnaministeeriumile osalevad arengukava koostamisel Sotsiaalministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Siseministeerium, mille esindajad kuuluvad töögruppi.

“Töögrupp peab koostama arengukava ning rakendusplaani, mille ühtne eesmärk on kiirgusohutuse tagamine kogu Eestis. Üldeesmärgi saavutamiseks on juba välja töötatud strateegilised alameesmärgid, näiteks radioaktiivsete jäätmete ohutu käitlemine ja ladustamine,“ ütles Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna kiirguse peaspetsialist Evelyn Pesur.

Kuigi Eestis ei asu ühtegi tuumaelektrijaama ja nende rajamist pole lähiajal ka planeeritud, tekib radioaktiivseid jäätmeid vähesel määral kogu aeg, sest töödeldakse ju radionukliide sisaldavaid aineid ja kasutatakse kiirgusallikaid. “Seega ongi üks olulistest ülesannetest vähendada ohte, mis on seotud radioaktiivsete jäätmete käitlemisega,” täpsustas Pesur.

Oleme “päranduseks” saanud ka Paldiski tuumaobjekti, Sillamäe jäätmehoidla ja nõuetele mittevastava radioaktiivsete jäätmete hoidla Tammikul. Kuna Eestis puudub nõuetekohane lõppladustuspaik, siis on Paldiski endise tuumaobjekti peahoonesse rajatud radioaktiivsete jäätmete vahehoidla. “Vajalik on aga algatada diskussioon radioaktiivsete jäätmete lõpphoidla rajamiseks Eestis,” märkis Pesur.

Samaaegselt arengukava koostamisega toimub selle keskkonnamõju strateegiline hindamine, mille läbiviimist juhib OÜ ELLE. Keskkonnamõju strateegilise hindamise eesmärk on arvestada keskkonnakaalutlusi kiirgusohutuse riikliku arengukava koostamisel ja kehtestamisel, tagades kõrgetasemeline keskkonnakaitse ning edendades säästvat arengut. Keskkonnamõju strateegilisel hindamisel antakse ühtlasi hinnang, kas arengukava rakendamisega võib kaasneda piiriülene keskkonnamõju.

Avalikkuse kaasamiseks korraldatakse arengukava eelnõu ning keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi ja aruande avalikustamine.

Kiirgusohutuse riikliku arengukava 2007-2017 ja selle rakendusplaani Vabariigi Valitsusele esitamise tähtaeg on 2007. aasta juuni.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.12.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.