Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eurostat avalikustas 2006. aasta põllumajandussektori esialgsed majandustulemused (2006-12-28 10:53:44)


Vastavalt liikmesriikide poolt novembris edastatud esialgsetele hinnangutele vähenes põllumajanduse kogutoodangu reaalväärtus Euroopa Liidu 25 liikmesriigis 2006. aastal 3,3%.

Tööjõu kasutamise efektiivsus väljendatuna netolisandväärtuses tööjõuühiku kohta suurenes 2,6 protsenti, mis on tingitud peamiselt tööhõive 2,2-protsendilisest langusest.

Eestis mõjutasid tööjõu kasutamise efektiivsust eelkõige ebasoodsad ilmastikutingimused taimekasvatusele, mis põhjustasid toodangumahtude vähenemise. Teiseks teguriks oli tootmiskulude suhteline ebaefektiivsus.

Taimekasvatuse kogutoodangu maht tootjahindades vähenes 18 protsenti, sh langes teravilja kogusaak viiendiku võrra. Loomakasvatuse kogutoodangu maht tootjahindades suurenes kolm protsenti, seda eelkõige tänu piimatootmise suurenemisele ning lammaste ja sigade arvukuse tõusule.

Kuna netolisandväärtus (kogutoodangu ja vahetarbimise ning kulumi vahe) ei muutunud liikmesriikides oluliselt eelmise aastaga võrreldes, siis suurenes see vaid 0,4%. Tööjõu kasutamise efektiivsust mõjutas 25 liikmesriigis kõige enam kasutatud tööjõuühikute vähenemine. Eestis mõjutas näitaja väärtust seevastu ebasoodsatest ilmastikust tulenev kogutoodangu vähenemine, mida tasakaalustas siiski toetuste 28-protsendiline suurenemine ja tööjõuühikute üheprotsendiline vähenemine.

Seega vähenes tööjõu kasutamise efektiivsus hoolimata netolisandväärtuse vähenemisest Eestis vaid 4,4%. Samal ajal langes Soomes tööjõu kasutamise efektiivsus 6,2%, suurenes aga Lätis 6,5% ja Leedus 4,9%.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 28.12.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.