Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA jaanuarikuu e-infokiri (2019-01-31 09:09:52)

Keskkonnatoetused jõuavad klientideni sel aastal varem


PRIA jõuab peagi lõpule Eesti maaelu arengukava 2014-2020 pindala- ja loomapõhiste toetuste määramise ja maksmisega, mis moodustavad 1/3 pindala- ja loomapõhistest toetuste maksetest.
Sarnaselt eelnevatelegi aastatele ei oota PRIA määrustes toodud tähtaja saabumist, vaid eesmärgiks on toetusrahad toimetada taotlejateni pärast nõuetekohaste kontrollide teostamist võimalikult varakult, ning seda eesmärki me ka täidame,“ ütles PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trell.

Keskkonnatoetused aitavad tootjatel rakendada keskkonnasõbralikke meetodeid, kohalikku toitu tootes säilitada Eesti maastikulist ja bioloogilist mitmekesisust ning kompenseerida põllumeestele keskkonnasõbraliku tootmisega seotud lisakulu.

Kokku tuleb PRIAl kinnitada 8429 otsust. Kõigi erinevat liiki toetuste kohta tuleb igale kliendile koostada eraldi otsus, sellepärast valmivad otsused meetmeti erineval ajal ning ka raha võib kliendi kontole jõuda erinevatel päevadel. Soovitame klientidel oma maksete seisu vaadata e-PRIA vastava teenuse alt. Samuti näeb seal toetuse määramise otsust.

Vaata väljamaksete graafikut siit.

Maaelu investeeringute tähtaegu pikendatakse


Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus (meede 4.1)

16.12.2018 jõustunud määruse muudatuse alusel pikendatakse investeeringute elluviimise tähtaegasid järgnevalt:
toetuse saaja, kelle taotlus on rahuldatud enne 11. veebruari 2017. aastal ning kes on kolme aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest esitanud PRIAle toetuse väljamaksmiseks maksetaotluse koos investeeringu tegemist tõendavate dokumentidega, millest nähtub, et ta on viinud toetatavast tegevusest ellu osa, mille maksumus moodustab vähemalt 45% kogu tegevuse abikõlblikust maksumusest, võib viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud või ehitatud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid nelja aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

Toetuse saaja, kes esitas taotluse 2017. aastal, võib:
1) viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud või ehitatud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid kolme aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest;
2) võtta toetuse abil ostetud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse kolme aasta jooksul ning viia tegevuse ellu ja esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid viie aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest, kuid hiljemalt 2023. aasta 30. juunil, kui investeeringuobjekt ostetakse liisingulepingu alusel.

Põllu- ja metsamajanduse taristu arendamise ja hoiu investeeringutoetus (meede 4.3.2)

Määruse muudatusega pikendatakse investeeringute elluviimise tähtaega II taotlusvoorul järgmiselt:
toetuse saaja, kes esitas taotluse 2016. aastal ning kes on kahe aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest esitanud PRIAle toetuse väljamaksmiseks maksetaotluse koos investeeringu tegemist tõendavate dokumentidega, millest nähtub, et toetuse saaja on viinud toetatavast tegevusest ellu osa, mille maksumus moodustab vähemalt 45% kogu tegevuse abikõlblikust maksumusest, võib viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud või ehitatud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid 33 kuu jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

NB! Meetme 4.1 ja 4.3.2 puhul on pikenduse saamiseks vajalik, et toetuse saajal oleks ellu viidud 45% toetavast tegevusest.
Mis saab neist, kellel pole 45% toetatavast tegevusest ellu viidud - kas toetus tuleb tagasi maksta?

PRIA vaatab kõik taotlused eraldiseisvalt läbi ning otsustab toetusraha tagasinõudmise või tagasinõudmata jätmise. Oluline on, et toetusalune investeering saaks lõpetatud ja sihipärasesse kasutusse võetud. Kui näiteks on ellu viidud osa investeeringust ning seda saab sihipäraselt kasutada, siis ei nõuta toetust tagasi. Kui toetuse saaja soovib investeeringu lõpetada omavahenditest, siis anname ka selle võimaluse enne kui hakkame toetust tagasi nõudma. Seega, esmajoones püüame leida lahenduse, kuidas investeering saaks lõpetatud. Kui aga nõuded on täitmata, investeering poolik, kasutusse ei saa võtta ning omavahenditest lõpetada ei soovita, siis nõuab PRIA juba makstud toetuse tagasi.

Mikro- ja väikeettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetus (meede 4.2.1)

Määruse muudatusega pikendatakse tähtaeg II taotlusvoorul järgmiselt:
toetuse saaja, kes esitas taotluse 2016. aastal, võib viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid 3 aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

Keskmise suurusega ettevõtjate ja suurettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetus (meede 4.2.2)

Määruse muudatusega pikendatakse tähtaeg II taotlusvoorul järgmiselt:
toetuse saaja, kes esitas taotluse 2016. aastal, võib viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid 3 aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

Tunnustatud tootjarühma põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise investeeringutoetus (meede 4.2.3)

Määruse muudatusega pikendatakse tähtaeg II taotlusvoorul järgmiselt:
toetuse saaja, kes esitas taotluse 2016. aastal, võib viia tegevuse ellu ja võtta toetuse abil ostetud või ehitatud investeeringuobjekti sihtotstarbeliselt kasutusse ning esitada investeeringu tegemist tõendavad dokumendid 3 aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

Ohtliku taimekahjustaja ja eriti ohtliku loomataudi tõttu kahjustunud põllumajandusliku tootmise potentsiaali taastamise toetus (meede 5.2)

Määruse muudatusega pikendatakse tähtaega I taotlusvoorul järgmiselt:
toetuse saaja, kes esitas taotluse 2017. aastal, võib viia toetatava tegevuse ellu 2 aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest.

Toidukvaliteedikava raames toodetud tootest teavitamise ja toote müügi edendamise toetus (meede 3.2)

07.01.2019 jõustunud määruse muudatuse kohaselt pikendatakse tähtaega kuni 31.01.2019.
Toetuse saaja, kelle taotlus on rahuldatud enne 2016. aasta 31. juulit, võib viia tegevuse ellu ja esitada tegevuse elluviimist tõendavad dokumendid PRIAle hiljemalt 2019. aasta 31. jaanuariks.

Toetuste maksmine

Teadmussiirde ja teavituse toetus (üleriigilise ja maakondliku ulatusega tegevused) 2018. aasta taotlusvooru taotluste rahuldamise otsused tehti 2. jaanuaril 2019. 69-le üleriigilise ulatusega projektile määrati kokku toetused summas 334 408 € ning 80-le maakondliku ulatusega projektile kokku toetuse summas 132 687 €. Täpsem info ja toetuse saajad on leitavad meetme lehel.

Käimasolevad ja saabuvad taotlusvoorud

Käesoleva aasta toetuste planeeritud ajakava asub siin. Voorude kuupäevad täpsustuvad jooksvalt.
Allolevat tabelist leiate 2019. veebruaris algavad taotlusvoorud.

 

Edasi saab lugeda klikates SIIN

Allikas: Pria uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.