Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Doktoritöö uuris säästva turismi võimalikkust Ida-Euroopas (2019-01-31 08:28:37)

30. jaanuaril oli Eesti Maaülikoolis kaitsmisel Sergey Kase filosoofiadoktori väitekiri teemal "Virtuaalreaalsus toetamas jätkusuutlikku turismi: Ida-Euroopa kogemused.
Virtual reality in support of sustainable tourism. Experiences from Eastern Europe." Töös uuriti, kuidas tajuvad huvirühmad säästvat turismi ja selle planeerimispraktikate parendamist virtuaalse reisimise abil.

"Säästva turismi areng võiks vähendada kahju nii looduskeskkonnale kui kohalikule kultuurile, mis tekib füüsilise infrastruktuuri, nagu teed, rajad ja hooned, rajamisest," rääkis Kask. Tema sõnul on üks lahendus just virtuaalne reisimine, kuna nii oleks turistidel võimalik muljeid koguda ilma sihtkohta füüsiliselt külastamata.

Tööst selgus, et virtuaalne reisimine on enam aktsepteeritav inimestele, kes ei reisi niivõrd elamuse pärast, tundmata puudust kokkupuutest loodusega. "Pigem eelistavad sellist reisimist need, kes hindavad mugavust, samuti vanemaealised inimesed."

Detailsus, intuitiivne kasutajaliides ja objektide täpne valimine kolmemõõtelise visualiseerimise jaoks on seevastu märksõnad, mis teenivad kvaliteetse säästva turismi planeerimise eesmärki. "Arendada tuleks virtuaalse reisimise võimalusi. Virtuaalne turism võib olla kasulik nii piirkonna väärtuste esiletoomiseks, näiteks Piusa puhul, kui ka olla visiitkaart inimestele, kes on huvitatud piirkonna külastamisest. Lisaks on see hea võimalus tekitamaks laiemat arutelu turismi arenguplaanide üle, kaasates seejuures ka tavainimesi, kes on arengustrateegiate koostamisel sageli passiivseid." Lisaks on oluline edendada keskkonnaharidust, lisas Kask. Seega võiks tema sõnul edaspidine uurimistöö välja selgitada, kas virtuaalne reisimine reaalsetes sihtkohtades, mille taluvusvõime on ületatud, võiks tuua kasu loodushoiule ning olla vahend, millega tõsta turistide teadlikkust turismi keskkonna- ja sotsiaalsetest mõjudest.

Doktoritöö juhendajad on professor Tiiu Kull ja teadur Kati Orru ning oponent dr Kathryn Ann Velander (Napier University Edinburg).

Disseratsiooniga saab tutvuda EMÜ ja TÜ raamatukogu. Samuti Eesti Maaülikooli digitaalarhiivis DSpace.



Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.