Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas viimase 140 aasta kõige soojem detsember? (2006-12-22 12:55:39)


Sõltumatu ilmaennustaja Sven-Erik Enno 20. detsembril Weather Online ja Weer Europa põhjal eelolevaks 7 päevaks koostatud ennustus on järgmine:

Suuremal osal Mandri-Eestist on viimasel paaril päeval üürikeseks võimust võtnud talvine ilm koos lumesadude ja miinuskraadidega. Seda pole aga kauaks. Neljapäeva öösel sajab sisemaal veel lund ja külma on kuni 5 kraadi, saartel valdavad juba plusskraadid. Neljapäeva päev on pilves selgimistega, kohati tuleb veidi vihma, mõõdukas läänetuules kerkib õhutemperatuur +3...+7 kraadini. Reedest kolmapäevani Eesti üldine ilmaolukord palju ei muutu. Meie ilma mõjutab keskmega Briti saarte ja Lääne-Euroopa kohal paiknev suur antitsüklon. Selle kirdeosas kannavad läänetuuled meieni sooja niisket õhku. Taevas on küllalt pilvine, kuid sajukogused on väikesed. Reedest pühapäevani püsib muutliku pilvisusega ilm, veidi vihma sajab suurema tõenäosusega pühapäeval. Läänekaarte tuule kiirus on sisemaal üldiselt 3-9 m/s, laupäeva ja pühapäeva öösel on tuul tugevam. Rannikul ulatuvad tuuleiilid laupäeval kuni 16 ja pühapäeval 15-20 m/s. Öisel ajal jääb õhutemperatuur -1...+5 kraadi vahele, päeval on sooja 3 kraadist sisemaal 7...8 kraadini saartel. Paar kraadi jahedam võib olla laupäeval. Esmaspäevast kolmapäevani püsib muutlik pilvisus, vähest vihma sajab suurema tõenäosusega esmaspäeva ja kolmapäeva öösel. Puhuvad edela- ja läänetuuled 5-9, rannikul puhanguti 12-15 m/s. Öösiti on sooja 3...6 ja päeviti 4...7 kraadi. Paar kraadi jahedamaks võib minna kolmapäeval.
 

Nädala keskmiseks õhutemperatuuriks ootame +2 kraadist Ida-Eestis +5 kraadini saartel, mis on normist 6-7 kraadi soojem. Sademeid on oodata alla 5 mm, seda on alla poole normist.

NB! Siiski mitte kõik mudelid ei luba äärmise sooja jätkumist. Euroopa Keskuse andmetel hakkab alates esmaspäevast kõrgrõhkkonna hari põhja poole laienema. meie ilma see otseselt kujundama ei pääse, kuid madalrõhkkondade toodud õhk pärineb kaugemalt Arktikast ning on mõni kraad eespool toodust külmem. Kuid isegi see stsenaarium ei suudaks väärata käesoleva aasta detsembrit kujunemast viimase 140 aasta kõige soojemaks: 2-3 soojakraadi kuu keskmisena. 

Nädalaennustus pannakse tavaliselt üles iga kolmapäeva hilisõhtul. Ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sellesse nädala jooksul aeg-ajalt parandused.


Mitme kuu ennustused koostatakse California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.


Lisainfot vaata Aiandus.ee rubriigist
ILM.

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.