Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mets vajab vastutustundlikumat lähenemist (2006-12-21 13:58:51)


Eestimaa Looduse Fondi (ELF) metsaprojekti raames on valminud uuring ettevõtete puiduvarumispoliitikast ja -praktikast. Uuring on üks esimesi omasuguste seas Eestis ja püüab kaardistada ning analüüsida Eestis tegutsevate metsafirmade toorme kokkuostupoliitikaid ja praktikaid ning anda soovitusi firmade vastavate tegevuste tõhustamiseks. ELF pakub ka oma abi firmade keskkonnapoliitikate parendamisel. Uuringu tulemusena on ELF erilise tähelepanu alla võtnud ettevõtete rolli vääriselupaikade kaitsel.

ELFi metsaspetsialist Kaupu Kohv: "Kuna seadus ei taga täna vääriselupaikadele kaitset, siis võib neid pidada omamoodi lakmuspaberiks metsamajandajate ja puidu kokkuostjate keskkonnateadlikkuse ja sotsiaalse vastutustunde osas. Metsas tegutsevate ettevõtete eetika ja sotsiaalne vastutus oma tegude ees on väljendatud eelkõige ettevõtete keskkonnapoliitikates ja sellest tulenevatest nõuetest oma partneritele."

Eestis omavad oma keskkonnapoliitikat ja nõudeid partneritele seni vaid väliskapitalile kuuluvad ettevõtted. Kui ettevõtted pööravad küllaltki suurt tähelepanu puidu päritoluga seonduvatele aspektidele, et tagada puidu legaalsus, siis kõrge kaitseväärtusega metsade hoidmisega seotud nõuded on sageli sõnastatud liialt üldiselt. Täna on Eestis vaid üks ettevõte - Stora Enso - kes reaalselt välistab vääriselupaigast raiutud puidu ostmise.

Ettevõtete keskkonnapoliitikad peaksid hõlmama endas aspekte, mis on seotud puidu päritoluga, legaalsusega, väärtuslike metsade hoidmise ja maksuseadusandluse järgimisega. Vajadus ettevõtete omapoolse aktiivse keskkonnapoliitika järgi ei tulene üksnes asjaolust, et Eestis on vääriselupaigad kehvalt kaitstud. Vajaduse selle järele tingib ka asjaolu, et ehkki illegaalsete raiete hulk on Eestis mõnevõrra vähenenud, on varimetsandus jätkuvalt probleemiks, eriti maksupettuste ja rahapesuga seonduv kuritegevus. Ettevõtte keskkonnapoliitika annab ettevõttele aluse kontrollida partnerite puidutarnete tausta ja aitab selle kaudu suruda puiduturult välja või "ümberkasvatada" ettevõtted, kelle tegutsemine on häbiplekiks kogu metsandussektorile.

Uuringu läbiviimist toetas WWF Rootsi. Koostööd tehti järgmiste firmadega: AS Stora Enso Mets, AS Metsäliitto Eesti, AS Holmen Mets, AS Södra Eesti, AS Erapuit, AS Balcas Eesti, AS Lemeks, AS Nor-Est Wood, OÜ Vara Saeveski, AS UPM Kymmene Forest.

Uuring on kättesaadav: www.elfond.ee/teemad/mets/metsandus_eestis/sotsiaalne_vastutus/cat-519.

Täiendav teave: ELFi kodulehelt www.elfond.ee/projektid/mets.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 21.12.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.