Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiandus.ee käis külas dendroloogiaseltsil (2006-12-21 07:03:12)

 

20. detsembril kogunesid Eesti Dendroloogia Seltsi liikmed ja muidu huvilised Tallinna Botaanikaaeda ettekandeid kuulama. Räägiti kikkapuudest haljastuses, huvitavatest leidudest Eesti parkides, puuseentest pargi- ja ilupuudel, Saksamaa ja Hiina haljastusest, esitleti linnahaljastuse raamatut…

 

Mõne sõnaga pikemalt Olev Abneri ettekandest Eesti kaitstavate parkide kohta.
 
Loodus- ja muinsuskaitse all on meil üle 400 pargi. Maakonniti on neid kõige rohkem Lääne-Virumaal – 54. Enamik neist on vanad mõisapargid, mis rajatud sajandi jagu aega tagasi.

Dendroloogid on aastate jooksul uurinud parkide seisundit, selgitamaks, mis taimeliigid säilinud. Kaitsealused pargid on korrapärase paigutusega vaid mõisate ümbruses, kaugemal on tegemist valdavalt ebakorrapäraste maastikuparkidega.

Paljudes kohtades on kunagised taimed hävinud ümberkujundamise käigus. Alles ei ole näiteks omaaegseid lillepeenraid ega pöetud hekke. Paremini on säilinud alleed, mis sobisid hästi maastikupargi ideega. Maastikupark koosneb 95% ulatuses kodumaistest liikidest. Enamik säilinud võõrliike paikneb mõisate peahoonete ümbruses.
Nüüdseks on pargid suhteliselt liigivaesed, keskmiselt pole üle 30 taksoni. Võrdluseks Tallinna Kadrioru park, kus loendatakse 200 eri liigi või vormi ringis.

Olulise osana kuulusid mõisaparkidesse ka viljapuuaiad, kuid need nüüdseks hävinud. Tänu selektsiooniaedadele saab vanu sorte siiski vajadusel taastada.
 
Vanad pargipuud on nüüdseks juba selles eas, et vajavad pidevat edaspidist hooldust.
Hoolduse lakkamine on toonud kaasa paljude lühiealiste liikide kadumise, säilib vaid osa rohttaimi.

Oluliseks mitmekesisuse vähendajaks on ebasoodsad ilmaolud (pakane, tormid).

Haruldasi taimi on hävitatud ka rumalusest n.ö korrastustööde käigus.

Kadunud on paljud võõrliigid, järelkasvu annavad vaid üksikud.

Dendroloogiaselts on tänulik ka asjaarmastajatest taimeuurijatele, kes parkide vaatluse ette võtaksid. Parim aeg selleks tööks on mai lõpust juuni lõpuni. Teraselt tasub vaadelda just mõisa peahoone ümbrust.

Ettekannete põhjal Väino Eskla, 20.12.06.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.