Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jäätmeseaduse muudatused tagavad puhtama elukeskkonna (2006-12-20 15:19:46)

 

20. detsembril tutvustas keskkonnaminister Rein Randver Riigikogus esimesel lugemisel olevat jäätmeseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu.

Vajaduse 2004. aastal vastu võetud jäätmeseaduse muutmiseks on tinginud Eestis viimastel aastatel toimunud jäätmehoolduse kiire areng, ka on jäätmeseaduse rakendamise käigus ilmnenud mitmeid ebatäpsusi ja lünki, mis vajavad kõrvaldamist.

Näiteks täiendab seadusemuudatus tootjavastutuse regulatsiooni ja täpsustab probleemtoodetega seonduvat. Olulisemad probleemtooted on mootorsõidukid ja nende osad, elektri- ja elektroonikaseadmed, patareid- ja akud. Kuna tootja peab vastutama oma toodete eest ka siis, kui need on muutunud jäätmeteks, siis on oluline täpselt sätestada, mis ikkagi kuulub toote hulka. “Seaduse muudatus ütleb nüüd üheselt, et rehvid kuuluvad auto juurde, seni on autotootjad seda mitmeti tõlgendatud,” tõi keskkonnaminister Rein Randver näite.

Tootja vastutab ka selle eest, et probleemtoodetest tekkinud jäätmed oleksid ohutud ja hõlpsasti käideldavad ning et käitlemine oleks võimalikult odav ja tõhus. See tagab puhtama keskkonna. Toote jäätmekäitluse kulud arvatakse aga toote hinna sisse ning need maksab kinni otsene tarbija. Selliselt tagatakse ka ühe keskkonnakaitse olulisema põhimõtte “saastaja maksab” rakendamine.” Seaduse muudatus ei too kaasa tootja vastutusega seotud toodete kallinemist, kuna tootja vastutus on juba rakendatud kehtiva jäätmeseaduse alusel,” ütles Randver.

Seaduseelnõus on ette nähtud ka jäätmekavade regulatsiooni muutmine. “Otstarbekas on see, kui maakonna jäätmekavasid ei pea eraldi koostama, vaid maakondade jäätmehooldus tuleks hõlmata üleriigilise jäätmekavaga,” täpsustas Randver. “See muudatus tagab maakondade jäätmekavade parema ühilduvuse.”

Jäätmeseaduse muudatused täpsustavad ka ohtlike jäätmete käitluslitsentsi menetlust ja jäätmehoolduse nõuete järelevalvet ja väärtegusid. Praktikas on ilmnenud, et jäätmehooldusnõuete rikkumise eest karistada võimaldavad kehtiva seaduse sätted on liialt üldist laadi. Seetõttu on eelnõus eraldi välja toodud karistused olulisemate jäätmehoolduse alaste kohustuste täitmata jätmise eest.

Eelnõuga kehtestatakse riigilõivuseaduses jäätmeloa ja ohtlike jäätmete käitluslitsentsi andmisel ning tegevusloa muutmisel erinevad riigilõivu määrad.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 20.12.06 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.