Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõulukingiks soolakoopasse (2006-12-20 06:47:36)


Kel jõulukingi idee puudu, võiks nüüd oma lähedasele või sõbrale, kel tihti köha-nohu, kinkida tervise kosutuseks 10 seanssi soolaravi. Kuigi kingitus pole kõige odavamate killast, võib soolaravist mitmete tervisehädade puhul abi olla.

 

Eelmisel nädalal avas Vabaduse tänava ilusalong Kärdlas kristallikambri, kus hallikasvalgete soolakristallidega kaetud kambri õhus lenduvat imepeent soolaudu sisse hingates saab ravida mitmesuguseid haigusi. Väikese kambrikese seintele on kiht-kihi haaval “krohvitud” tonnijagu jämedat soola. Põrandal on laste jaoks liivakühvlike ja vormid lahtise soolaga mängimiseks ning paar istumispakku.

 

Ruumi valgustavad müstilised puust õõnestatud valgustid, mis on Tiit Männamaa meisterdatud. Kostab tasane muusika ja soolaveski vaikne sumin. “Sool, mis lage-seinu-põrandaid katab, on keemiline. Sool, mida soolaveski tolmpeeneks jahvatab ja mida ravi eesmärgil sisse hingatakse, on eriline meditsiiniline sool,” selgitas ilusalongi omanik Eda Tüür.

 

Nohu kaob ja köha leebub

Kogen, et protseduuri ajal soolakambri õhku pihustatud soolaudu paneb nina limaskesta õrnalt õhetama, kerge nohu annab järgi ja bronhidesse tekib “värske” tunne. “Soolane” õhk saadakse spetsiaalse soolageneraatori abil, milles sool peenestatakse 14 000 - 20 000 pööret minutis töötava soolaveski abil. Selleks, et ilmneksid sisse hingatud soola raviomadused, tuleb soolakambris siiski viibida pikemat aega, vähemalt 10-25 pooletunnist seanssi.

 

Kui üks inimene on ettenähtud aja kambris ära viibinud, paneb aparaat automaatselt ventilaatori tööle ja ventileerib ruumi korralikult läbi. “Eelkõige aitab meditsiinilise soola sissehingamine igasuguste hingamistee haiguste puhul, nagu bronhiit, astma, nohu, köha, viirusnakkused. Kindlasti ei tohi soolakambrisse end tohterdama minna väga ägeda palavikuga. Sool vähendab limaskestade turset, aevastaja lõpetab turtsumise, kinnine nina läheb lahti, nohu väheneb või kaob.

 

Vahel hakkab soolakambris käinu aga hoopis rohkem köhima – seegi on märk paranemisest. Soolakambrist saab abi ka närvisüsteem ja ka akne puhul leiab siit kergendust,” loetles Tüür. Lisaks mullu Käinas avatud ilu- ja tervisekeskuse Lorett soolakambrile on Vabaduse tänava ilusalongi “soolakoobas” juba teine soolaravi võimalus Hiiumaal.

 

Soolakaevurid ei põe hingamisteede haigusi

Soolaravi ehk haloteraapia ehk speleoteraapia (kooparavi) on ravimeetod, mis teadusliku põhjenduse sai eelmise sajandi neljakümnendatel. Siis võtsid saksa uurijad kokku andmed Kluterti karstikoopas pikaajalise viibimise positiivsest mõjust suurele hulgale inimestele. Teise maailmasõja ajal kasutasid Ennepetali linna inimesed seda koobast pommivarjendina ja üllatuslikult märkasid paljud astmahaiged seejärel, et nende tervis paranes märkimisväärselt.

 

Oletuse, et peamist raviefekti annab seejuures naatriumkloriidi sooladega rikastatud õhk, ütles 1843. aastal esimesena välja Poola arst Felix Botchkowski. Tema järeldus põhines tähelepanekul, et soolakaevurid ei põdenud iial hingamisteede haigusi.

 

Allikas: www.hiiumaa.ee 19.12.2006


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.