Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti sai meteoroloogiaorganisatsiooni koostööriigiks (2006-12-19 20:45:32)


Teisipäeval, 19. detsembril allkirjastasid keskkonnaminister Rein Randver ja Euroopa Meteoroloogiliste Satelliitide Kasutamise Organisatsiooni (EUMETSAT) peadirektor Dr. Lars Prahm koostööleppe, mille järgi on Eestil EUMETSAT-i andmete, toodete ja teenuste kasutamise ja levitamise õigused.

Koostöölepe võimaldab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudil (EMHI) juurdepääsu kaasaegsel tehnoloogial põhinevale ilmainformatsioonile reaalajas. See parandab oluliselt ilmaennustuste, ilmaennustusmudelite ja hoiatuste kvaliteeti, mis omakorda aitab kaasa ilmastikust tulenevate riskide ennetamisele ja maandamisele. Samuti tõhustub merereostuse ja metsatulekahjude avastamine.

Satelliidiinformatsioon annab pideva operatiivse ülevaate atmosfääris toimuvast ja võimaldab sünoptikutel hinnata ilmaolude hetkeseisundeid oluliselt paremini kui ainult maapealsetele vaatlustele tuginedes.

Satelliitidelt saadav lisainformatsioon käsitleb pilvetippude kõrgusi, äikesepilvede asukohta jne, mis on väga olulised ka lennumeteoroloogia seisukohalt, võimaldades ohtlikest nähtustest oluliselt kiiremini hoiatusi anda. Ka muu satelliitidelt saadav meteoroloogiline info on vajalik ilmaennustusmudelite arendamiseks ja täpsuse suurendamiseks.

EUMETSAT-i ja Eesti Vabariigi koostööleppe ettepaneku tegi Keskkonnaministeeriumi valitsemisala asutus EMHI.

EUMETSAT-i peamiseks eesmärgiks on arendada, hooldada ja kasutada Euroopa meteoroloogiliste satelliitide süsteemi, mis edastab pidevalt andmeid maailma ilmastikus toimuvate protsesside kohta. Laiemas plaanis jälgib EUMETSAT ka ülemaailmset kliimat ja keskkonda ning nendega seotud muutusi. EUMETSAT arvestab oma tegevuses Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (World Meteorological Organisation) juhtnööre.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.12.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.