Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Salatid – Soome aasta köögivili 2007 (2006-12-19 11:47:15)

 

Soomes valitakse igaks aastaks üks köögivili, kellele jaanuarist kuni detsembrini teistest suguvendadest rohkem tähelepanu pööratakse. Aasta köögivilja saatuse otsustavad Puutarhaliitto (Aiandusliit) ja Kotimaiset Kasvikset ry (Kodumaised Aedviljad) koos teiste erialaühenduste ja asjatundjatega. Ettevõtmise eesmärgiks on tutvustada eri köögiviljade kasvatamist ja kasutamist.

 

Aasta köögiviljaks 2007 valiti salatid. Soomes tuntuimad on pehmeleheline peasalat ja rabedaleheline peasalat ehk jääsalat. Kaubanduses on valik muidugi märksa laiem: punased ja rohelised tammelehe-tüüpi salatid, lollo rosso salatid…

 

”Jäämäed tulevad!”

Ameerika mandrile jõudis salat eurooplaste randumise järel. Seal saavutas suurima soosingu rabedaleheline peasalat, mida veeti Kaliforniast mujale laiali raudteevagunitega. Köögivilja jahutamiseks loobiti hunnikute otsa suuri jääkamakaid. Kohalike seas hakkas seetõttu levima väljend: jäämäed tulevad. Sealt ka nimi jäämäesalat ehk jääsalat.

 

Moekas väikelehesalat

Soomes on müügile ilmunud noortest lehtedest valmistatud salatisegud, mida nimetatakse n.ö titelehesalatiteks ehk babyleaf-salatiteks. Selle toote valmistamiseks korjatakse salatilehed enne täiskasvamist. Mõned tarbijad eelistavad noortest lehtedest salatit seetõttu, et varases kasvueas ei pruunistu lehtede lõikepinnad nii kergesti. Teisest küljest on väikesed lehed jällegi pehmed ning närtsivad ruttu.

 

Sordiaretajad pingutavad praegu selle nimel, et saada titelehesalatite jaoks uusi tugevamate ja vastupidavamate lehtedega sorte. Senini tuleb leppida rohkem oma aiast võetud noorte lehtedega. Väikelehesegudeks sobivad roheliste ja punaste lehtedega eri salatitüübid. Soovi korral võib sellistesse salatitesse segada noori hernevõrseid või väikeseid punapeedilehti.

 

Kas tead, et…

… salatit söödi Pärsia õukonnas juba 550 a eKr

… Muinas-Egiptuses oli see põhiline köögivili (tõsi, keedetuna)

… ajaarvamise alguses lasi keiser Augustus rajada salatile ausamba ja altari, sest uskus salati abil paranevat raskest haigusest
… 100 grammis salatis on energiat vaid 10 kalori ringis
… soomlane sööb aastas 5 kg salatit, millest pool on kasvatatud Soomes, pool aga toodud mujalt

… Põhjanaabrite kasvuhoonetes toodetakse aastas umbes 1000 tonni peasalateid ning 51 milj potti lehtsalateid.

Ehkki salatid on leidnud tee igale lõunalauale ja hamburgerite vahele, on veel piisavalt ruumi kasutusvõimaluste laienemiseks.

Allikas: Puutarha.net 50/06, vahendanud Väino Eskla

 

Varasemad aastaköögiviljad Soomes:
2006 - spargelkapsas
2005 - paprika
2004 - aed-moorputk (pastinaak)
2003 - rullkõrvits (kabatšokk)
2002 - tomat
2001 - lillkapsas
2000 – porgand


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.