Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmus raamat “Kiirgus, inimesed ja keskkond” (2006-12-13 18:51:07)


Kiirguskeskuse äsja avaldatud raamat “Kiirgus, inimesed ja keskkond” annab ülevaate ioniseerivast kiirgusest, selle mõjudest tervisele ja kiirgusohu vähendamise võimalustest.

“Kuigi kiirgusvaldkonna kohta on avaldatud üksjagu selgitavaid materjale, ei ole viimase 15 aasta jooksul ilmunud laiale lugejaskonnale kättesaadavat ja ülevaatlikku raamatut,” ütles Keskkonnaministeeriumi valitsemisalas töötava Kiirguskeskuse nõunik Toomas Kööp. “Seda lünka täidabki vastilmunud väljaanne.”

Raamatu “Kiirgus, inimesed ja keskkond” on koostanud Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur koostöös Ühendkuningriigi Riikliku Kiirguskaitseametiga. Raamatus vaadeldakse ioniseeriva kiirguse tekkimist, selle liike ja toimet kudedele, vähktõve ja pärilike haiguste tekkimist ning riskifaktoreid, riskide vähendamist ja kiirguskaitse süsteemi.

“Küllalt põhjalikult käsitletakse looduslikku kiirgust, kuid juttu on ka kiirguse kasutamisest meditsiinis, tehisallikatest ja kutsekiiritusest, kusjuures on lisatud arvulisi andmeid kiirgusdooside kohta,” loetles Kööp.

Suurt tähelepanu on pööratud keskkonna saastumise ja radioaktiivsete jäätmete käitlemisega seotud probleemidele, toimunud tuumaavariidele ja teistele kiirgusavariidele ning õnnetusjuhtumitele kiirgusallikatega. Lugemise hõlbustamiseks on lisatud terminite seletav sõnastik ning selgitused kiirguskaitses kasutatavate ühikute kohta.

“Raamat on kirjutatud ladusas keeles, hästi illustreeritud ja arusaadav, kasulik õppematerjal koolidele ning üldpildi värskendamiseks ka kiirgustöötajatele.

Raamat on tõlgitud ingliskeelsest väljaandest “Radiation, People and the Environment”. Tõlkimist ja avaldamist korraldas Kiirguskeskus Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri loal ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel. Raamatu kirjastas Mixi Kirjastuse OÜ.

Raamatut saab Kiirguskeskusest, elektrooniline versioon on leitav Kiirguskeskuse kodulehel http://www.kiirguskeskus.ee/index.php?leht=88.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.12.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.