Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnahoidlikud riigihanked kaitsevad keskkonda ja tervist (2006-12-13 10:32:12)

 

Keskkonnaministeeriumi eestvedamisel on valminud Eesti keskkonnahoidlike riigihangete kontseptsiooni eelnõu, mille eesmärk on kaitsta elukeskkonda ja tervist. Kontseptsioon hakkab mõjutama nii riigihangete korraldajaid kui ka riigihangetel osalejaid.

Eelkõige tuleb kontseptsiooni järgima hakata kõigil riigi- ja omavalitsusasutustel, kui nad ostavad oma ülesannete täitmiseks vajalikke asju või tellivad teenuseid ning ehitustöid. Riigihangetest huvitatud ettevõtjatel tuleb aga 3-5 aastaga oma tooted ja teenused viia kooskõlla kokkulepitud keskkonna- ja tervisekaitsenõuetega.

”Keskkonnahoidlike riigihangete kontseptsioon annab ettevõtjatele ja kogu ühiskonnale märku, et riik eelistab keskkonnahoidlikke tooteid ja teenuseid. See omakorda soodustab keskkonnahoidlikku tootearendust ja tehnouuendust,“ ütles Keskkonnaministeeriumi haldusosakonna juhataja Tiit Tamm. “Keskkonnahoidlikke tooteid eelistades väheneb jäätmeteke, saasteheide ning kulub oluliselt vähem materjali ja energiat. See kõik kaitseb keskkonda ning inimeste tervist ja on riigile kasulik.“

Keskkonna- ning tervisekaitsenõudeid arvestatavate toodete-teenuste ostmisega püüavad kõik EL liikmesriikide valitsused anda eeskuju ühiskonnale ja mõjutada turgu. “Eriti märgatav võib see mõju olla arvutite, ehitustööde ja transporditeenuste puhul, sest riigi- ja omavalitsusasutused on suured tarbijad,“ selgitas Tamm.

Kuna avalik sektor kasutab suurt osa maksumaksja rahast, siis on paljude riikide keskkonnahoidlike riigihangete kontseptsioonides eraldi rõhutatud, et riik peab ostmisel ning tarbimisel andma ühiskonnale eeskuju, kulutades maksumaksja raha vastutustundlikult ja jätkusuutlikult.

Kontseptsiooni kohaselt on 2007. aasta prioriteetsed tootegrupid infotehnoloogia- ja kantseleikaubad, paberitooted, koristus- ja puhastusteenused ning transporditeenused.

Kontseptsioonist tulenevalt esitab keskkonnaminister 2007. aasta novembris Vabariigi Valitsusele esimesed ettepanekud, millistes riigihangete tootegruppides muudetakse keskkonna- ja tervisekaitsenõuete käsitlemine valitsusasutustele kohustuslikuks. Need loetelud koostatakse ettevõtjate ühendusi ja keskkonnaorganisatsioone kaasates.

Enne keskkonna- ja tervisekaitsenõuete riigihangetesse lülitamise ettepanekute esitamist on kavas läbi viia turu-uuringud, ettevõtjate konkurentsivõime analüüs ning uurida halduskoormuse kasvu seoses nõuete täpsustamisega riigihangete korralduses.

Keskkonnahoidlike riigihangete kontseptsioon põhineb riiklikul strateegial “Säästev Eesti 21” ja Euroopa Liidu riigihankeid käsitlevatel direktiividel, millest lähtub ka 2007. aasta 1. mail jõustuv uus Eesti riigihangete seadus.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.12.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.