Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroliidu riigid patiseisus GM kartuli kasvatamise lubamise osas (2006-12-13 06:45:35)


Euroopa Liidu (EL) keskkonnaeksperdid ei suutnud jõuda kokkuleppele küsimuses, kas lubada esmakordselt pärast 1998. a. geneetiliselt modifitseeritud (GM) põllukultuuri - kartuli - kasvatamist.

Kuna eksperdid ei suutnud kokkuleppele jõuda, siis läheb küsimus arutamiseks Euroopa Liidu ministrite nõukogule ja peaks seal arutusele tulema 2007. a. esimeses kvartalis. Kui ka ministrite nõukogu ei suuda kolme kuu jooksul otsusele jõuda, suunatakse küsimus Euroopa Komisjonile.

Saksa ettevõtte BASF poolt välja töötatud suurendatud tärklisesisaldusega GM kartulit on plaanis kasutada ainult tööstusliku toorainena, näiteks paberi tootmisel. Toiduks ja loomasöödaks seda kasutada ei kavatseta. Siiski on BASF sisse andnud ka eraldi taotluse, mis lubaks kartuli tööstusjäätmeid loomasöödana kasutada.

Kui Amylogene'i nime kandva kartuli kasvatamine siiski heaks kiidetakse, oleks see esimene kord pärast 1998. aastat.

Eelmisel nädalal andis Suurbritannia loa alustada BASF-i poolt välja töötatud teise GM kartuli, mis on suurendatud lehemädanikukindlusega, põllukatseteks. Seda kartulit ei ole kavas kasutada ei loomasöödaks ega toiduks.

Allikas: Eesti Geenikeskus / CheckBiotech.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.