Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soomes on parem õuna-aasta kui meil (2004-09-11 21:41:02)
Eestis on õunapuud sel aastal üsna tühjad, kuid soomlased ei saa oma saagi üle kurta. Sealne õitsemine oli hilisem ja sattus suurte hallade järgsele ajale. Tõsi, viljade valmimine venis jaheda kevade ja suve alguse tõttu küll mõni nädal hilisemaks.
Nüüdseks on suvesortidest olnud müügil ’Pirja’ ja ’Valge klaar’, sügissortidest ’Samo’. Praeguse aastaaja edenedes lisanduvad lettidele ’Melba’ ja ’Jaspi’.
Kuigi Põhjalaski on liigsademed paljusid taimi kiusanud, pole õunapuud hullu seisu sattunud. Vastupidi, viljad on kohunud suureks ja mahlaseks ning turul ja poodides ilutsevad kvaliteetsed kodumaised õunad.
Kevadkülmad mõjutasid rohkem Edela- ja Lõuna-Soome rannikualasid ja sealseid suve- ning sügissorte. Seepärast ei tule tootmisaedadest ka tippsaaki. Kesk- ja Põhja-Soome koduaedade saak on mõõdukas, seal kimbutab vilju kärntõbi. Puuvilja- ja Marjakasvatajate Liidu ütluste järgi oodatakse kokkuvõttes veerandi võrra väiksemat saaki kui normaalsel aastal ning loodetakse õunapuudelt kätte saada 3000 tonni õunu.
Soomes toodetakse õunu umbes 600 hektaril ja viljelemisega tegeleb 430 talu. Põhiosa saagist tuleb Ahvenamaalt, Edela- ja Kesklõuna-Soomest. Tasapisi on kasvatus laienenud ka kagu suunas. Kogu tootmisaedade saak läheb lauaõunana müügile, sest see on nii kvaliteetne.

Allikas: Puutarha-Sanomat, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.