Küüslaugusõbrad said uue põhjuse, miks nad peaksid sööma oma lemmikköögivilja. Nimelt jõuti Itaalias laiapõhjalise uurimise tulemusena järeldusele, et rohke sibula ja küüslaugu söömine kaitseb mitmete kasvajate eest. Selgus, et küüslauk on selles suhtes eriti tõhus. Veel pole selge, millised need vähivastased ühendid on, mis nii tugevat mõju avaldavad. Uurimistulemused avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.
Ohter küüslaugu ja sibula tarbimine vähendas kõikidesse uuritud kasvajatesse haigestumise riski. Sellesse loetelusse kuuluvad suuõõne-, söögitoru-, jämesoole-, eesnäärme-, kõri-, neelu-, munasarja-, rinna- ja neeruvähk. Vägevate köögiviljade mõju oli suurim suuõõne-, neelu-, söögitoru- ja kõrivähi riski alanemise suhtes. Rohke tarbimisannusena arvestati üle 80 g sibulat või küüslauku päevas.
Sibulköögiviljade mõju kasvajate arengule uuriti ühtekokku 10 000 haigestunud ja 15 000 tervel katsealusel.
Ka laiemas Euroopa uurimuses (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC) jõuti äsja tõdemusele, et küüslaugu ja sibula söömine kaitseb maovähi eest. Uuriti umbes 520 000 inimest 10 Euroopa riigist. Täheldati, et sibula ja küüslaugu päeva-annuse suurendamine 10 g võrra vähendas kokkuvõttes vähiriski 30 protsendi võrra.
Allikas: Oma Piha 07.12.2006, vahendanud Väino Eskla.