Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maablogi: Tule meile külla! (2018-07-19 08:37:06)

Tule meile külla!

Juba neljandat korda avavad talud oma uksed ja südamed ning kutsuvad kõiki külla oma tegemisi uudistama.
22.
juulil 2018 toimub neljas üle-eestiline avatud talude päev, kus külalisi võtab vastu pea 300 talu ja põllumajandustootmist. Külalisi ootavad nii suuremad farmid kui ka väiksemad talud, põnevad loomad ja taimed, vinge põllumajandustehnika, päris talutoit, ekskursioonid, töötoad ja veel palju põnevat. Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab ja valmib kodumaine toit ning mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte.

Sel suvel võtab valik silmade eest kirjuks – enamik talusid pakub põnevat ja mitmekesist programmi, millega saab eelnevalt tutvuda avatud talude päeva kodulehel www.avatudtalud.ee/et/kulastajale. Kodulehelt leiad veebikaardi, kus on ära toodud kõik osalevad talud, seega saad juba varakult soovitud piirkonna taludest valiku teha ning päevaplaani kokku panna.

Lisaks traditsioonilistele põllumajandusega tegelevatele taludele osaleb avatud talude päeval mitu hobitalu, kes külastajatele oma toredaid tegemisi esitlevad. Samuti on end kirja pannud palju noori peresid, kes näitavad, et maal pole mitte ainult võimalik elada, vaid elu maal võib olla ka päris mõnus ja põnev. Rohkelt on osalemas mitmesuguseid käsitöösiidri ja -õlle tootjaid, kunsti- ja käsitöötalusid.

Kui sobivad paigad on välja vaadatud, oledki kokku saanud päris oma avatud talude päeva programmi. Plaanide tegemisel tasub muidugi olla realistlik. Varasemad avatud talude päevad on näidanud, et ühe maakonna sees jõuad päeva jooksul külastada 3–4 talu. Igal pool on lihtsalt nii põnev, et kõikjale ei jõua. Aga kui külastad kas või ainult ühte talu, saad siiski toreda kogemuse võrra rikkamaks.

Avatud talude päeva avaüritus päevake varem

Sel aastal juhatab avatud talude päeva sisse avaüritus, mis toimub 21. juuli keskpäeval Juurimaa Tallis Raplamaal. Tempokal rahvasimmanil antakse avatud talude päevale hoogne avapauk, tutvustatakse osalevaid talusid, PÄTS Sahver annab maitsta suus sulavaid leivatooteid, Juurimaa Tall teeb talutuure ning tantsitakse pärimusmuusikaansambli Duo Malva ja Priks saatel. Tasuta üritusele on oodatud kõik – nii osalevad talud ja ammused avatud talude päeva fännid kui ka uued huvilised, kes pole suve suursündmusest veel osa võtnud.

Kuidas kohale jõuda

Meie koostööpartnerid Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on sel aastal ette valmistanud lausa 11 tasuta bussireisi, millest kolm toimuvad Saaremaal. Kui mandri bussireisid täitusid pea minutitega, siis Saaremaa tuuridele on veel kohti. Saaremaal toimub avatud talude päev terve nädalavahetuse, nii et mõistlik on juba laupäeval kohale minna ning ka bussituurile end kirja panna. Seda saad teha avatud talude päeva veebilehel www.avatudtalud.ee

Kui veebikaardil talu asukohta määrates hätta jääd, tuleb sulle appi Navicupi mobiilirakendus. Rakendusest leiad avatud talude päeva kaardi, mis tallu sõitmise marsruudi kenasti ära näitab ning kohale jõudmist hõlbustab.

Soovime soodustada ka keskkonnasõbralikku transporti, seetõttu oleme oma veebikaardil ära toonud Elroni rongipeatused, mille läheduses leidub ka palju põnevaid talusid. Seega kui sul autot pole, saad tallu minna ka rongiga. Samuti teevad Nopri Talumeierei, Ranna Rantšo, Piesta Kuusikaru talu, Andri-Peedo talu ja mitu teistki talu koostööd ELMO Rendi elektri-ja hübriidautode rentimisteenusega, millega saad reisi alustada Tallinnast ja Tartust. Mainitud talude juures on ajutised laadimispunktid ning keskkonnasäästva mõtteviisiga külalistele on talunikud ette valmistanud mitu toredat üllatust. Autodes ootavad sõitjaid ka avatud talude päeva paberkaardid. Elektri- või hübriidauto rentimiseks külasta veebilehte www.elmorent.ee .

Et päev oleks tore ja meeldejääv

Avatud talude päevaks valmistudes on hea meeles pidada nõuandeid, mis tagavad, et päev oleks tore nii külalistele kui ka võõrustajatele. Esiteks tuleb külastuseks aega varuda – igal talul on väga palju pakkuda ning sealt lihtsalt läbi tuisates pole maaelu ehedust võimalik täiel rinnal kogeda. Teiseks tuleb kaasa võtta hea tuju, sest see on iga ürituse õnnestumise alus. Kolmandaks peaks kuulama võõrustaja juhiseid – kuhu parkida, kuhu oma prügi visata, kus mugavalt jalga puhata. Vaid nii on talud nõus meid ka järgmisel aastal lahkelt vastu võtma. Pea kinni ka kellaaegadest! Nimelt on talud valmistunud külalisi võõrustama kella 10-st kuni kella 17-ni. Kindlasti leidub ka erandeid, kuid tuleb meeles pidada, et päev on pikk ja igaüks meist väsib. Anname seega taludele nii ettevalmistus- kui ka taastumisaega.

Eestimaa ilma puhul ei saa milleski kindel olla. Eelmistel aastatel on suve kõige kaunim päev avatud talude päevaga ühele ajale sattunud, kuid sel aastal läbirääkimised ilmataadiga veel käivad. Seetõttu soovitame ette mõelda ning vihmase ilma korral kaasa võtta kummikud ja vihmariided. Üldse on mõistlik riietuda mugavalt ning arvestada, et minek on maale, kus leidub nii pori, putukaid kui ka erinevaid loomi.

Talusid külastades läheb kõht kindlasti tühjaks ja kui otsustad toetada kohalikke tootjaid ning söögipoolise talust kohapealt osta, peaksid kaasa võtma ka sularaha. Lisaks võib sularaha kuluda mitmesuguste taimede, käsitöö, meenete ja muude ilusate ning kasulike asjade ostmiseks, mida talud kindla peale pakuvad.

Arvestada tuleb, et avatud talusid külastab arvukalt inimesi, sealhulgas palju lapsi, ning taludes on kohapeal enamasti ka mitmeid loomi. Seetõttu oleks tark enda lemmikloom pigem koju jätta. Tal on seal kindlasti mõnusam ja mugavam.

Pererahvas on avatud talude päevaks juba nädalaid valmistunud ning kindlasti appi kutsunud tohutult abiväge, et külastajatel oleks tore, lõbus ja huvitav. Seega ära karda nendega juttu teha ning nende tegemiste kohta küsida. Neil on hea meel oma kogemusi jagada ning enda elu-olu tutvustada. Ja viimane, kõige olulisem soovitus – naudi avatud talude päeva kõigest hingest! Võta aeg maha, hinga värsket maaõhku, lase ilusatel vaadetel ning armsatel loomadel oma silmi paitada ning ole tänulik kõigile taludele, kes oma kiirete tegemiste vahelt aega leiavad ning endale nii palju külalisi kutsuvad.


Foto: Ardo Kaljuvee



Allikas: Maablogi


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.