Söödavad kaitsekiled, mis sisaldavad pune (rahvakeeli oregano) jt eeterlikke õlisid, võivad hävitada toiduainetel levivaid mikroobe, suurendades nende ohutust ja pikendades säilivusaega.
Doktor Tara H. McHugh USA põllumajandusministeeriumist ütles Reutersile, et mõnede taimede eeterlikud õlid toimivad edukalt säilitusainetena ning on seejuures inimesele täiesti ohutud.
Teadlased lõid õunte baasil spetsiaalse kaitsekile ja testisid pune, sidrunheina ning kaneeli eeterlike õlide võimet hävitada Escherichia coli O157:H7 nimelist mikroobi, mis põhjustab toidumürgitust.
Nimetatutest tõhusaim oli puneõli, saavutades 0,1-protsendilise kontsentratsiooni korral sama tulemuse, nagu sidrunheina- ja kaneeliõli 5 korda suurema kontsentratsiooni korral.
Uudsed säilituskiled sobivad suurepäraselt puuviljadele – nad venivad, on kuivad, ei kleepu ning koosnevad vähemalt 85 protsendi ulatuses taimsetest koostisosadest.
Teadlastel on plaanis uurida ka polüfenoole sisaldavate taimede-puuviljade (tee, viinamarjad, ploomid) taimsete õlide ja ekstraktide toimet.
Samuti uurivad teadlased taimse päritoluga ainete bakteritsiidset toimet teiste bakterite suhtes, nagu salmonella, listeeria, Bacillus cereus. Kilesid kavatsetakse testida nö päris tingimustes, kus nendega kaetakse värskelt lõigatud puuvilju, köögivilju ja liha.
Allikas: www.tarbija24.ee 02.12.2006, Marina Zemtsovskaja.