Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Söödav kaitsekile tapab toiduainetel mikroobe (2006-12-02 12:47:20)


Söödavad kaitsekiled, mis sisaldavad pune (rahvakeeli oregano) jt eeterlikke õlisid, võivad hävitada toiduainetel levivaid mikroobe, suurendades nende ohutust ja pikendades säilivusaega.

 

Doktor Tara H. McHugh USA põllumajandusministeeriumist ütles Reutersile, et mõnede taimede eeterlikud õlid toimivad edukalt säilitusainetena ning on seejuures inimesele täiesti ohutud.

Teadlased lõid õunte baasil spetsiaalse kaitsekile ja testisid pune, sidrunheina ning kaneeli eeterlike õlide võimet hävitada Escherichia coli O157:H7 nimelist mikroobi, mis põhjustab toidumürgitust.

Nimetatutest tõhusaim oli puneõli, saavutades 0,1-protsendilise kontsentratsiooni korral sama tulemuse, nagu sidrunheina- ja kaneeliõli 5 korda suurema kontsentratsiooni korral.

Uudsed säilituskiled sobivad suurepäraselt puuviljadele – nad venivad, on kuivad, ei kleepu ning koosnevad vähemalt 85 protsendi ulatuses taimsetest koostisosadest.

Teadlastel on plaanis uurida ka polüfenoole sisaldavate taimede-puuviljade (tee, viinamarjad, ploomid) taimsete õlide ja ekstraktide toimet.

Samuti uurivad teadlased taimse päritoluga ainete bakteritsiidset toimet teiste bakterite suhtes, nagu salmonella, listeeria, Bacillus cereus. Kilesid kavatsetakse testida nö päris tingimustes, kus nendega kaetakse värskelt lõigatud puuvilju, köögivilju ja liha.

 

Allikas: www.tarbija24.ee  02.12.2006, Marina Zemtsovskaja.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.