21. - 27. maini toimuval avatud toidutööstuste nädalal on esimeste päevade jooksul ettevõtteid külastanud juba pea 450 inimest. Ekskursioone oma tootmisesse korraldab tänavu 28 toidutööstuse ettevõtet.
Ekskursioonidele registreerimine on veel avatud ning vabu kohti nädalavahetuse külastustele jagub veel küllaga. Populaarseimad külastuskohad on seni olnud Balbiino, Leibur, Kalev, Saku Õlletehas, Rakvere Lihatööstus, Salvest ja Santa Maria, kus ekskursioonikohad on kiiresti täitunud. Harjumaal on veel alles mõned kohad, et külastada Esko talu või Balsnacki tootmist.
Tartlastel on põhjust võtta suund linnast välja Nõo valda, et minna külla Luke farmimeiereile, kes on üks esimesi hallitusjuustu tootjaid Eestis. Ka Võrumaal asuv Nopri Talumeierei ning Mulgimaal paiknev Pajumäe talu annavad võimaluse piiluda piimatoodetega tegeleva väikeettevõtte telgitagustesse.
Tallinlastest magusasõpradel on võimalus kiigata Chocolala töökoja tegemistesse. Kohapeal saab näha, kuidas töötavadšokolaadimeistrid, kelle käte all valmivad eestimaisest toorainest luksuslikud šokolaadid. Chocolala käsitöökomme pakuti muuhulgas tänavusel presidendi vastuvõtul ning ka tööstuse külastusel on lootust šokolaadimaitse suhu saada.
Pärnumaal asub silmapaistvalt omanäoline Tamme talu ürdiaed (Tamme aiandustalu), kus kasvatatakse ja väärindatakse maitse-, lõhna- ja ravimtaimi, tšillipipartning marju. Tamme talu perenaise liigirikkast kollektsioonaiast on välja kasvanud väike külastuskeskus koos talupoe ja aiakohvikuga. Avatud toidutööstuste nädalal saab tutvuda nende igapäevaste töödega ning proovida hõrgu maitsega tervisesõbralikke tooteid.
Kokku avab selleaastase avatud toidutööstuste nädala raames oma uksed 28 tööstust üle kogu Eesti. Huvilisi võtavad vastu A. Le Coq, Andre Juustufarm, Balbiino, Balsnack INH, Breti (Luke meierei), Chocolala, Ecofarm, Esko talu, Jaanihanso, Kalev, Leibur, Lõuna Pagarid, Minna Sahver, Moe Peenviinavabrik, Nopri Talumeierei, OG Elektra (pagari- ja vorstitsehh), Pajumäe talu, Põltsamaa Felix, Rakvere Lihatööstus, Saaremaa Piimatööstus, Saku Õlletehas, Salvest, Santa Maria, Saue Production, Scanola (Olivia), Tallegg, Tamme Aiandustalu ja UVIC. Maakondadest on esindatud Harjumaa, Tartumaa, Pärnumaa, Põlvamaa, Raplamaa, Võrumaa, Lääne-Virumaa, Viljandimaa ja Saaremaa. Ekskursioonidel osalemiseks tuleb end eelnevalt registreerida veebilehel: http://eestitoit.ee/et/content/avatud-toidutoostuste-nadal-2018
Avatud toidutööstuste nädalat veavad Maaeluministeerium, Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.
Avatud toidutööstuste nädal on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015-2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine, avatud toidutööstuste nädal ja avatud talude päev. Avatud toidutööstuste nädalat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014-2020.
Avatud toidutööstuste nädal on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähemat infot juubeliürituste kohta saab veebilehelt www.EV100.ee
Allikas: Maaeluministeeriumi 23.05.2018 pressiteade