Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartumaal avati terveks tehtud Laeva jõe lõik (2018-05-22 20:06:37)


Eile avati Tartumaal Laeva jõel taaselustatud jõelõik. Tegemist on Eestis ainulaadse omataolise projektiga, mis kannab nime Happyriver.

Ummistunud ja oma elujõu kaotanud jõelõik ja sealne vee-elustik on pärast viie aasta pikkust Happyriveri projekti taas elujõuline.

Jõelõigu avanud keskkonnaminister Siim Kiisler ütles: "Praegu käimasoleva looduskaitsekuu teema on Terve Eesti, tänane päev on ühe terveks tehtud jõe päralt. Siin taga on mitme aasta pikkune ja paljude inimeste töö. On hea, et on selliseid tegijaid ning on hea, et on vahendeid tegude realiseerimiseks. Sellest projektist võidavad kõik - meie keskkond, inimesed ning majandus."

Happyriver on LIFE projekt, mida veab peamiselt sisevete kaitse ja kalastiku elutingimuste parandamisega tegelev Eesti Loodushoiu Keskus.

Eesti Loodushoiu Keskuse kalateadlane Meelis Tambets: "Kõik sai alguse paljude inimeste soovist enda elukeskkond taas täisväärtuslikuks muuta. Eesti Loodushoiu Keskus sai sellest inspiratsiooni ja aitas need soovid realiseerida. Antud juhul olid edu saavutamiseks ka head eeldused, kuna Laeva jõe alamjooksu looduslik säng paikneb Natura 2000 alal, mille üheks eesmärgiks on just veekogude ja nende elustiku kaitse. Praeguse tulemusega peaksid kõik, kes kaladest ja veekogudest hoolivad, väga rahul olema. Päris uhke sündmus ka Eesti 100 kontekstis."

Projekti eesmärk oli taastada voolav vesi Laeva jõe looduslikus sängis ja taasühendada see Emajõega. Taastuv looklev jõgi suurendab vee- ja ka maismaaliikidele vajalike elupaikade hulka ning tugevdab populatsiooni oluliselt.

Tehtud tööde alla kuulusid ka luha puhastamine võsast, koelmute ja elupaikade taastamine luhal kudevatele kaladele ning linnustikule. Samuti rajati koelmu tõugjale ning asustati noid ohtralt ka Laeva jõkke. Viimast tehti ka eilsel avamisüritusel.

Projekti kõikide tegevuste eelarve oli 911,529 eurot. Sellest 50 % rahastas Euroopa Komisjon ning teise poole Keskkonnainvesteeringute Keskus.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi 22.05.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.