Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kiisler: majandus tuleb ümber korraldada ressursitõhusaks ja säästvaks (2018-05-21 20:53:20)

Keskkonnaminister Siim Kiisler ütles täna toimunud seminaril "Kuhu viid, kliimapoliitika?", et riigil lasub kliima- ja energiapoliitikas tähtis ülesanne - meil tuleb järk-järgult üle minna madala süsinikuga majandusele, mis tähendab, et kogu meie majandus tuleb korraldada ringi ressursitõhusaks ja säästvaks.

"Kliimapoliitika tähendab täna väga konkreetseid eesmärke, mille täitmiseks on vaja reaalseid tegevusi, olgu see transpordis või tootmises või põllumajanduses. Me peame seda meeles pidama igas valdkonnas toimetades. Kui oskame selle väljakutse enda kasuks pöörata ja suudame püstitatud eesmärgid täita ning vähendada heidet võib-olla rohkemgi kui vaja, siis saab riik ühikutega kauplemisega hoopis tulu teenida. Kui ei suuda, tuleb riigil hoopis ise kvooti osta ning see on lisakulu, mida Eestil kindlasti vaja ei ole," ütles Kiisler.

Kiisler, nentis, et väikese riigi jaoks on majanduse kliimasõbralikuks ümber korraldamine suur väljakutse, kuid pakub samas ka palju uusi võimalusi ja suundi eri valdkondades tegutsemiseks. "Eesti saab olla edukas innovatsiooni ja nutikusega. Näiteks tehnoloogiliste, eriti ressursisäästlike digilahenduste katsetamisel ja eksportimisel, aga ka kõiges muus, mis aitavad kasvuhoonegaaside heidet vähendada," ütles Kiisler".

Kliimamuutuste ohjamiseks on vaja tõhusat koostööd ning see nõuab globaalset kõikide riikide tahet ja tegutsemist. Tänavu detsembris Poolas toimuval ÜRO kliimakonverentsil on eesmärk kokku leppida reeglid, mis annavad ühtsed juhised pea 200-le riigile, kuidas Pariisi kokkulepet ellu viia.

"On selge, et 15 lehekülge Pariisi kliimalepet ei muuda maailma iseenesest. Inimestel peab olema kindlus, et riigid tõesti ka tegutsevad. Elavaks muudavad leppe ka just ühenduste, linnade ja ettevõtete tegelikud sammud," ütles Kiisler ning lisas, et väikese rahvaarvu juures loevad ka ühe inimese igapäevateod palju.

Täna toimuval kliimateemalisel seminaril vaadeldakse, mida kliimapoliitikas Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal kokku lepiti, kuidas see Eesti edasist tegevust mõjutab ning kuidas rahvusvahelistesse arengutesse sobitub. Samuti arutletakse kahes vestlusringis, kuidas toime tulla kliimamuutustega, leida võimalusi arendustegevusteks ja anda oma panus rahvusvahelisse tegevusse.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi 21.05.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.