Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartusse kavandatakse nutikaid ülekäiguradasid (2018-05-11 07:09:48)


Tartu linn kavandab kahte innovaatilise lahendusega ülekäigurada Tamme kooli juurde Kesk kaare tänavale ja Forseliuse kooli juurde Tähe tänavale.


Nutika ülekäiguraja tööpõhimõte seisneb selles, et uusima tehnoloogia ja erinevate sensorite ning andurite abil jälgitakse ülekäiguradadel nii sõidukite kui kergliiklejate liikumist ja kiirusi ning hoiatatakse erinevaid osapooli võimaliku ohu eest. Nutika ülekäiguraja valguslahendus aitab sõidukijuhtidel paremini märgata teed ületavat jalakäijat.

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul toimub 80% jalakäijatega seotud liiklusõnnetustest ülekäiguradadel, mistõttu on nende ohtumaks muutmine väga oluline. "Ilmastikuoludest ja ülekäiguradade asukohtadest tingituna võib jalakäija märkamine olla autojuhile keeruline, kuid tänapäevaste tehnoloogiate abil on kindlasti võimalik olukorda märkimisväärselt parandada. Kui linnavolikogu annab projektiga jätkamiseks loa ning kahe esimese ehitatava nutika ülekäiguraja lahendus ennast õigustab, siis rajame kahe aasta jooksul sarnaseid lahendusi veel kaheksasse kohta," sõnas Tamm.

Lisaks liikumistest märkuandvatele valguse- ja helisignaalile salvestab nutikas ülekäigurada kaamerapilti ülekäigurajal toimuva ning mõõdab õhu- ja teetemperatuuri, et hinnata potentsiaalse ohuolukorra tekkimise tõenäosust. Lisaväärtus on ka sõidukite loendusvõimalus.

Linnavalitsus saatis volikogule nutika ülekäiguraja projektis osalemise eelnõu. Innovaatiliste ülekäiguradade ehitust rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi Innovatsiooni edendavate hangete toetamise meetmest.
Projekti (10 nutika ülekäiguraja ehitus) kogumaksumus on 410 000 eurot. Tartu linna omaosalus 205 000 eurot. Ülekäigurajad ehitatakse kahe aasta jooksul.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.