Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lemetti Roomas: meie kõigi ülesanne on peatada muldade seisundi halvenemine maailmas (2018-05-02 12:57:17)


Maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti pidas täna avakõne Roomas 2.-4. mail toimuval mulla saastumise teemalisel rahvusvahelisel sümpoosionil. Oma kõnes rõhutas Lemetti, et muld on avalik hüve ja meie kõigi ühine ülesanne on peatada muldade seisundi halvenemine.

Illar Lemetti tänas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO), et rahvusvahelisel muldade kümnendil (2015-2024) hoitakse muldade teemat jätkuvalt päevakorras: "Rahvusvaheline mulla aasta (2015) ja mullasaaste sümpoosion aitavad tõsta teadlikkust muldade olukorrast üle maailma," sõnas Maaeluministeeriumi kantsler.

"Surve muldadele suureneb, kuid põllumajandusliku või muu maakasutuse intensiivistumine ei tohi põhjustada muldade seisundi halvenemist. Uued tehnoloogiad võimaldavad potentsiaalselt mulda saastavate ainete kasutamisel järjest rohkem arvestada mulla tüüpi, maakasutust ja sotsiaal-majanduslikke näitajaid," lisas Illar Lemetti.

Lemetti tõi välja, et mullakaitseks võetud poliitilised ja juriidilised meetmed on nii ülemaailmsel, piirkondlikul kui ka tihti riiklikul tasandil puudulikud, seetõttu tuleb teemaga tulemuslikumalt tegeleda. Samas ei saa ka öelda, et riigid midagi ei tee: paljud poliitikainstrumendid sisaldavad mittesiduvaid eesmärke ja mitmes riigis on kehtestatud õiguslikult siduvad nõuded, mis on suunatud muldade saastumise vältimisele.

"Jäätmed on globaalne probleem, mis on otseselt seotud tänase muldade saastumise teemaga. Jäätmete lagunemisel eralduvad kahjulikud kemikaalid ja toksiinid lekivad mulda, vette ja õhku. Hinnanguliselt maksab saastatud alade taastamine 10 korda rohkem kui saastuse ennetamine," märkis kantsler.

Lõpetuseks kutsus Illar Lemetti sümpoosionil osalejaid osa võtma maailma suurimast, Eestist alguse saanud kodanikualgatuslikust liikumisest "Teeme Ära!" ja 15. septembril 2018 toimuvast maailma koristamise päevast (World Cleanup Day): "Peame rohkem pingutama, et vältida oma planeedi saastamist. Iga riigi ja kodaniku panus on väga oluline, et hoida meie Maa ja mullad puhtana!"

Eesti oli 2017. aasta teisel poolel Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja ja korraldas 5.-6. oktoobril kõrgetasemelise konverentsi "Jätkusuutlik toidutootmine: muldade perspektiiv", mille peamine eesmärk oli juhtida tähelepanu muldade kaitsele. Meie eesistumise sümbol rajanes tasakaalu ideel, mida kajastasime ka konverentsil: kuidas leida tasakaal mullakasutuse ja -kaitse vahel. Konverentsi järeldustes rõhutasime muldade seisundi tõhusama hindamise ja terminoloogia ühtlustamise vajadust ning suurandmete ja innovaatiliste tehnoloogiate kasutamise võimalusi.

Mulla saastumise teemalisel rahvusvahelisel sümpoosionil heakskiidetava lõppdokumendiga soovitakse rõhutada teema olulisust toiduohutuse, keskkonna ja inimese tervise vaatenurgast ning see sisaldab endas tõenditel põhinevat ühist tegevuskava mulla saastumise ärahoidmiseks, leevendamiseks ja saastatud alade taastamiseks. Huvilistel on võimalik üritust jälgida FAO kodulehel (www.fao.org) otseülekande kaudu.

Link otseülekandele

Allikas: Maaeluministeeriumi 02.05.2018 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.