Austraalia Queenslandi ülikooli toitumiskateedri poolt tehtud uurimuse kohaselt aitab mangode korrapärane söömine suhkruhaigusesse haigestumist ennetada.
Uurimuses analüüsiti, kuidas mangos sisalduvad ained mõjutavad rakkude tööd, kirjutab Sciencedaily.com.
Uurija Ashley Wilkinsoni kinnitusel on mangos sisalduvatel ainetel samasugune mõju nagu suhkruhaigust ja kõrget kolesterooli ravivate ravimitel.
«Siiani on näiteks uuritud spargelkapsa ja viinamarjade bioaktiivsete ainete mõju. Pole aga uuritud aga troopiliste puuviljade mõju rakutegevusele ja samas sellega ka mitemete haiguste ennetamisele, » sõnas Wilkinson.
Farmatseut Sarah Roberts-Thomson jätkas, et mangodes sisalduvad ained vastavalt vajadusele aktiveerivad või tõkestavad rakuretseptoreid, mis kannavad ühist nimetust PPAR (peroxisome proliferator-activated receptors) retseptorid.
PPAR retseptorite tööd seostatakse suhkruhaiguse ning soole- ja rinnavähi tekkega.
«Esmane uurimus näitas, et mangodes sisalduvad ained aitavad veresuhkrut madalal hoida ja vähirakke hävitada. Siiski tuleb veel kindlaks teha, kuidas nad organismi kaitsevad,» sõnas Roberts-Thomson.
Lisaks tõstsid uurijad esile mangos leiduva aine quercetini omadusi. Sama ainet leidub ka sibulates. Teise, organismile kasuliku ainena mainiti ära norathyrioli, mis on mangiferini nime kandva aine kõrvalsaadus. See aitab tasakaalustada insuliini taset ja ennetada vähirakkude tekkimist.
«Lisaks viljalihale leidub neid kahte ainet ka mangode koores,» sõnas uurija.
Suhkrutõbi on vere liigsuhkrususega kulgev krooniline ainevahetushaigus, mida põhjustab insuliini puudus või vaegus. Nähtudeks on vere suurenenud suhkrusisladus, rohke uriinieritus, janu, naha sügelus, kahjustuvad ka silmad, närvid, neerud ja veresooned.
Allikas: ajaleht Postimees 27.11.2006, Inna-Katrin Hein