Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Söögiseeni võib tänavu leida veel jõulukuulgi (2006-11-28 08:20:14)

 
Ilmateenistus prognoosib alanud nädalaks vaid plusskraade, mis tähendab, et soojalainega taas kasvama hakanud seeni võib korjama minna isegi jõulukuu hakul.

Laupäeval õnnestus Sakalal leida Põlvamaalt kolme inimese peale tubli taldrikutäis kukeseeni, lisaks mõned austerservikud ja üks sügiskogrits.

Osa kukeseeni oli ilmselt viimase külma üle elanud, sest need olid oma kirka tooni minetanud ja vesisevõitu. Samal ajal ronis sambla seest välja ka täiesti värske olemisega kübarakandjaid.

Lisaks hakkas metsas silma omajagu teisigi seeni, mille söögikõlblikkuse kohta paraku midagi arvata ei osanud.

Seeneteadlane Erast Parmasto ütles, et praegu võib metsast leida palju igasuguseid seeni, kuid peamiselt on need mittesöödavad liigid. Talle meenutab tänavune soe aeg tunamullust aastat, mil mõni seenehuviline korjas kukeseeni isegi pärast jõule.

«Ühe jutu põhjal on kukeseeni leitud isegi jaanuari algul,» lausus ta. «Ma ei oska öelda, kas see tegelikult nii oli, aga võimatu see pole.»

Parmasto ise käis reedel Põlvamaal metsas, et uurida puidumädanikku tekitavaid seeni, kelle levikuks sobib praegune aastaaeg ja ilm lausa ideaalselt.

«Söögiseeni silma ei hakanud, aga ega ma neid otsinudki,» rääkis Parmasto. «Praegu sõltub palju juhusest, mõnes kohas võib neid olla, teises mitte. Arvan siiski, et suurem tõenäosus on praegu kukeseeni ja muid söödavaid seeni leida lõuna pool, eeskätt Kagu-Eestis.»

Parmasto nentis, et tänavune aasta mõjus seentele hoopis isemoodi, sest Põhja-Eestis valitses täielik ikaldus, aga Kagu-Eestis võis saada päris korraliku saagi, ehkki kuu või kaks tavalisest hiljem.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut:

Soojalaine

• Ilmateade lubab seenehooajale sobiliku soojalaine jätkumist selle nädala lõpuni ja võimalik, et ka kauemaks.

• Pühapäeval oli Tallinnas kümme kraadi sooja.

• Novembri kõige soojem oli siiski kuu esimene päev, mil Vilsandil kerkis õhusoe 11,7 kraadini.

• Novembri madalaima õhutemperatuuri – 18,1 kraadi alla nulli – mõõtis Väike-Maarja ilmajaam 5. novembril. Lumepinnal langes temperatuur –23,4 kraadini.

Allikas: ajaleht Sakala 27.11.2006, Aivar Aotäht


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.