Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Bioenergia evitamine vähendab sõltuvust importkütustest (2006-11-24 17:22:13)


Biomassi laiem kasutuselevõtt aitab muuhulgas luua põllumajandustoodetele uued turuväljundid, selgitas biomassi ja bioenergia arengukava tutvustamisel põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup.

Asekantsleri sõnul on eesmärke teisigi. “Eelkõige muidugi vähendada sõltuvust importkütustest ning vähendada heitmeid,” rõhutas Andres Oopkaup arengukava esitlusel. “Bioenergiat tuleb soodustada ja arendada olenemata selle kõrgemast hinnast – see on keskkonna säästmise ja sõltumatuse hind”.

Oopkauba sõnul tuleb bioenergia kasutusele võtuks leida sellised lahendused, mis ei kahjustaks riigi üldist arengut. Võimalik on kõrgete saaste- ja jäätmemaksudega muuta bioenergia tasuvaks, võib maksta toetusi, et hoida bioenergia turul konkurentsivõimelisena, võib kehtestada kohustusi ja piiranguid.

“Riigi ülesanne on tagada, et kõigile turuosalistele oleks tagatud mõistlik ja võimalikult soodus tegutsemiskeskkond – nii otseses kui kaudses mõttes,” selgitas Oopkaup. “Ettevõtjad vajavad ressursse, tööjõudu ja tarbijaid. Viimased aga soovivad mõistliku hinnaga keskkonnasäästlikke tooteid.”

Asekantsleri sõnul jõuab nii biomassi kui bioenergia turule järgmisest aastast suur hulk toetusi nii Euroopa Liidu kui Eesti riigi eelarvest, mis peaks andma tootjatele impulsi biomassi ja bioenergia laiemaks kasutuselevõtuks.

Arengukava elluviimine kavandatakse kahes etapis
Esimeses etapis (2007-2008) alustatakse uuringutega, et analüüsida turgu, ressursse, tehnoloogiaid, turukorralduslikke meetmeid jm biomassi kasutamist mõjutavaid tegureid. Samuti alustatakse teavitustegevusega ja jätkatakse rahvusvahelist koostööd. Selles etapis viiakse ka läbi II etapis rakendatavate meetmete keskkonnamõjude strateegiline hindamine.
Teises etapis (2009-2013) rakendatakse I etapis tehtud analüüside ja uuringute alusel biomassi kasutamise edendamiseks kõiki mõistlikke, hästi põhjendatud turukorraldusmeetmeid - toetused, maksud, standardid, oskusteabe kättesaadavus jmt.

Lisaks biomassi ja bioenergia arengukavale on põllumajandusministeeriumis ette valmistamisel maaelu arengukava aastateks 2007-2013, mille raames suunatakse investeeringutoetustena märkimisväärsed summad biomassi ja bioenergia tootmisesse. Neid toetusi saavad taotleda nii biomassi tootjad kui biomassi energiaks töötlejad.

Arengukavaga saab tutvuda www.agri.ee/index.php/16690/.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 24.11.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.