Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seadus jätaks uue metsa maksuta (2006-11-21 07:59:33)

 

Rahvaliidu poliitikute plaan vabastada metsanoorendikud maamaksust ärritab kohalikke omavalitsusi, kes kardavad, et maksuidee jõustumisel kaob osa senisest maksutulust ning suureneb bürokraatia.

 

Esialgse kava kohaselt peaks kuni kahekümneaastaste metsanoorendike maamaksust vabastamine hakkama kehtima uuel aastal, kirjutab aripaev.ee.

See tärmin on aga kahtluse all, sest justiitsministeerium jättis esimesel kooskõlastusringil maamaksu seaduse muutmise seaduse eelnõu kinnitamata, leides, et kuna tegu on piiratud maksusoodustusega, siis tuleks põhjalikumalt analüüsida selle vastavust põhiseadusele.

 

Keskkonna- ja rahandusministeeriumi arvutuste järgi jääb metsanoorendike maksust vabastamise korral aastas laekumata umbes 20 miljonit krooni. «Kui riik teeb mingi soodustuse ja selle tõttu ei laeku kohalikele omavalitsustele raha, peab riik puudujääva summa kohalikele omavalitsustele kompenseerima,» ütles Eesti Maaomavalitsuste Liidu esimees Kurmet Müürsepp.

«Meie teada on aga riigil plaanis teha raha tagastamiseks keerulised skeemid, mis tähendab, et kohalikud omavalitsused ei saa raha otse ega päris selles ulatuses, mis soodustuse tõttu saamata jääb.» Müürsepa andmeil on Eestis üksjagu valdu, kus metsamaad on rohkem kui põllumaad.

Pärnumaa Surju valla maanõunik Andrus Lillemaa ütles, et kuna nende valla territooriumist on metsa all 80 protsenti, on metsamaa eest laekuv maksutulu vägagi oluline. «Pealegi pole meil praegu ülevaadet metsaomanikest, kelle maal leidub üldse noorendikke,» lausus Lillemaa. «Ülevaate saamine on võimalik, aga selleks tuleb teha tohutu töö.» Surju vald korjab tänavu metsamaa eest maksu 2 miljonit krooni ehk ligi 15 protsenti eelarvetuludest.

Pärnumaa Saarde valla peamaakorraldaja Tiiu Karu sõnul peitub metsanoorendike maamaksust vabastamise kavas ebaõiglus. «Suured metsafirmad on metsamaid hulgi kokku ostnud, metsa maha võtnud ja nüüd teevad kisa, et miks nad peavad tühja maa eest maksu maksma,» rääkis Karu.

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevjuhi Andres Talijärve sõnul on ühest küljest hea, et riik mõtleb metsaomanike peale, kuid teisest küljest on see populistlik idee ning nõuab suurt bürokraatlikku kontrolli.

 

Allikas: tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.