11. aprillil 2018 jõustub Euroopa Komisjoni määrus nr. 2017/2158, millega kehtestatakse riskivähendusmeetmed ja võrdlusväärtused akrüülamiidi vähendamiseks toidus.
"Määruse eesmärgiks on tagada, et ettevõtted hakkaksid rakendama määruses toodud akrüülamiidi vältimis- ja vähendamismeetmeid," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. "Meetmed rakenduvad ettevõtetele proportsionaalselt olenevalt ettevõtte suurusest ja olemusest. Väikekäitlejatele ja ühe kaubamärgi või tegevuslitsentsi all tegutsevatele ettevõtetele kohalduvad lihtsustatud meetmed."
Määruse nõuded kohalduvad ettevõtetele, kelle tegevusalaks on friikartulite ja muude frititud kartulitoodete, kartulikrõpsude, saia-leivatoodete, hommikusöögihelveste, valikpagaritoodete (küpsised, kuivikud, näkileivad, piparkoogid jm), kohvi, kohviasendajate ja imiku- ning väikelastetoitude tootmine. Määrus hõlmab ka majutus- ja toitlustusasutusi.
Akrüülamiidil on tuvastatud vähki tekitavad omadused ja seetõttu tuleks selle sisaldus toidus hoida madalal. Kuna mitmed igapäevatoidud sisaldavad akrüülamiidi, siis ohustab see kõiki tarbijaid, kuid kehamassi arvesse võttes on lapsed kõige ohustatum vanuserühm.
Akrüülamiid tekib asparagiinist ja suhkrutest teatud madala niiskussisaldusega toitude küpsetamisel või praadimisel temperatuuril üle 120 oC. Akrüülamiidi teket täielikult vältida ei ole võimalik, kuid selle sisaldusi saab vältimis- ja vähendamismeetmeid järgides vähendada.
Tähelepanu tuleb hakata pöörama tooraine valikule ja vältida üleküpsetamist. Toitlustajatel aitab õiget friikartulite värvi määrata värvikaartide kasutamine. Määruse jõustumise ajaks on Euroopa Komisjonil plaanis koostada selle rakendamist selgitav juhis.
· Lisainfot akrüülamiidi kohta leiab Maaeluministeeriumi koduleheküljelt: https://www.agri.ee/et/akruulamiid
· Akrüülamiidi määrus on kättesaadav internetiaadressilt: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/TXT/?qid=1511880461558&uri=CELEX:32017R2158
Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade