Eesti Parim Toiduaine 2018 konkursi hindamiskomisjon valis kahe hindamispäeva jooksul välja üksteist toodet, mis kannavad edaspidi pakendil oma kategooria parima toote hõbemärki.
Eesti Parim Lihatoode 2018 hõbemärk omistati Maks & Mooritsa Ratatouille' täidisega lihapihvidele Atria Eestilt. "Ratatouille on Prantsuse köögi tõeline superstaar ning Atria on pannud selle eestimaalastele harjumuspärase sea- ja veisehakklihast lihapihvi täidiseks," rääkis konkurssi korraldava Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
Eesti Parim Kalatoode 2018 on Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis, mille mahe maitse ja luuvaba liha teevad sellest tootest suurepärase võileivakatte ja külma eelroa. "Selle meie turul veel suhteliselt tundmatu kalaliigiga saab kalaga sõbrunema ka pere kõige väiksemad toidukriitikud, kes kala suhtes sageli pigem skeptilised," kinnitas Potisepp.
Salvestile omistati sel aastal aga kaks hõbemärki - Eesti Parim Toit Lastele 2018 Põnni Ökoloogilise puuviljasmuuti 6+ eest ja Eesti Parim Köögiviljatoode 2018 Smushie mango-apelsini-datli supersmuutile. Mõlemad tooted on valmistatud rangelt kontrollitud puhtast ökoloogilisest püreest ning neisse pole lisatud kübetki suhkrut - kogu magus maitse pärineb viljadelt.
Eesti Parim Magustoit 2018 hõbemärgi pälvis Premia Tallinna Külmhoone Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul turule toodud lipuvärvides koorejäätis. "Hindamiskomisjonile avaldas muljet see, et üllatava sini-must-valge värvilahenduse taga olid niivõrd traditsioonilised maitsed - assai-marja ekstraktiga mustikajäätis, naturaalse taimse puusöega toonitud šokolaadijäätis ja eestimaalaste lemmik, vanillimaitseline koorejäätis," selgitas Potisepp.
Tänavune hindamiskomisjon otsustas anda välja ka hõbemärgi Eesti Parim Kuivsnäkk 2018, mille pälvisid Balsnacki Ossi sinepimaitselised seakamarakrõpsud.
Eesti Parim Valmistoit 2018 tiitli pälvis Kulinaaria OÜ Selveri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalat, kus põhikomponentidele lisavad värskust porgand, tomat, sojauba ja spinat ning kaunistusena krõmpsuvad kõrvitsaseemned. "Hästi on läbi mõeldud ka salati pakendikontseptsioon - selle komponendid on värskuse säilitamiseks läbi segamata ning salati õlikaste on pakendatud eraldi topsi, millest tarbija saab salatile lisada just endale sobivas koguses kastet," sõnas Sirje Potisepp.
Eesti Parim Kaste 2018 hõbemärgi pälvis Valio Eesti Alma Kreeka DIP! kaste küüslaugu ja oliiviõliga, mis on inspireeritud traditsioonilisest kreeka kastmest skordaliast. "Erinevalt tavalistest hapukoore baasil valmistatud dipikastmetest on Alma Kreeka DIP! valmistatud kohupiimakreemist, mistõttu on dipikaste valgurikkam ja madalama rasvasisaldusega, ning sellel on paksem kreemine tekstuur, tänu millele püsib kaste suupistel ega tilgu," sõnas Sirje Potisepp.
Eesti Parim Piimatoode 2018 on Farmi AB joogiskyr - naturaalne maitsestamata clean label jook, milles lisaks kõrgele valgusisaldusele annavad tervisele tuge ka kõhusõbralikud atsidofiil- ja bifiidobakterid.
Eesti Parim Pagaritoode 2018 hõbemärgi pälvis Eesti Pagari Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik täistera palaleivake. "Hindamiskomisjonile avaldas muljet see, et Pehmik on tervislik ja maitsev ning vaatamata suurele 30% köögiviljasisaldusele siiski kvaliteetsele pagaritootele omaselt pehme, õhuline ja mahlakas," rääkis Potisepp.
Eesti Parim Kondiitritoode 2018 tiitli vääriliseks tunnistati Gustavi Lavendli Crème Brûlee tort Matthias Cafelt. "Tordi biskviit on immutatud lavendliõite veega ning biskviidi vahel on marjatarretis ja pähklipralinee. Kreemina on kasutatud Prosecco-toorjuustukreemi ja tort on kaetud lavendli peegelgrasuuriga. Lavendliõisi on kasutatud makroonide kõrval ka tordi kaunistusena," kirjeldas Sirje Potisepp uhket võidutorti.
Kõigi hõbemärgi pälvinud toodete vahel valib hindamiskomisjon 11. aprillil välja ühe toote, millele omistatakse 25. aprillil toimuval auhinnatseremoonial Eesti Parim Toiduaine 2018 kuldmärk.
Allikas: Eesti Toiduainetööstuse Liidu 15.03.2018 pressiteade