Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas tahame elada solgiaugu ääres? (2006-11-20 10:30:44)

Eestimaa Looduse Fond (ELF) on alustamas Läänemere-teemalist teavituskampaaniat.

Läänemeri on vähese veevahetuse ja suure ning tihedalt asustatud valgala tõttu väga tugevasti reostunud. Olukorra tõsidust süvendab see, et probleemide tutvustamisel otsusetegijatele seistakse tihti vastakuti teadmatuse, tahtmatuse ja hoolimatusega.

Merebioloog Mart Jüssi: "On aeg, et riigimehed mõistaksid Läänemere riikidevahelise kaitse möödapääsmatust ja arvestaks tõsiselt sadade teadlaste töö tulemusel tehtud ettepanekuid mere päästmiseks ja tema peamise kahjustaja - inimtekkelise reostuse - ohjamiseks. Et enne otsusteni jõudmist jõuaks vähemalt kodanikkond tegutseda, otsib ELF vabatahtlikke, kes oleks valmis naftareostuse puhul tegutsema."

Hetkel ei ole ei ELFil, Läänemere äärsetel riikidel ega teadlastel lõplikke lahendusi Läänemere elu säilitamiseks, kuid samas näeme kuidas ka olemasolevate teadmiste ja kogemuste põhjal koostatud ettepanekud valitsuste poolt toetust ei leia. Eestis on nendeks näideteks pärssiv suhtumine õlifondi loomisesse, Saaremaa sadama mitteseaduslik toimimine ja Saare maavanema ettepanek arvata Natura 2000 aladest välja laevateedele ja sadamatele ette jäävad alad. Muret teeb ka HELCOMi laevanduse töörühma otsustajate poolt antud luba reisilaevade reovee merrepumpamise jätkamiseks põhjendusega, et sellise reostuse osakaal on mujalt tulevaga võrreldes tühine ja reovee töötlemine on ebamugav ning kallis. Keskkonnahoiu seisukohast on ka küsitav toimuv kalasöömise kampaania. Seda olukorras, kus kalavarud järjest vähenevad, jätkusuutlikud kalapüügivõtted ei leia rakendust ning analüüsid näitavad mitmete inimesele ohtlike mürkide kuhjumist Läänemere kaladesse.

Kampaania käigus otsib ELF võimalusi leida kaasalööjaid ja toetust algatatud tegevustele:

koondame ja koolitame vabatahtlikke, kes oskaksid naftareostust likvideerida ja linde abistada;
otsime toetajaid, et leida kaasamõtlejaid ja toetuda loodussõprade sõnale oma ettepanekute ja murede viimisel otsusetegijateni;

kogume annetusi, et toetada mere hoidmiseks vajalikke tegevusi (mereuuringud, ekspertidest kodanikeühenduste esindajate töö merekaitset kujundavates töörühmades,
meretemaatilise loodushariduse edendamine , valmisoleku suurendamine võimaliku naftareostuse likvideerimisel osalemiseks).

Koostöös Soome Maailma Looduse Fondiga (WWF) on käivitunud Eesti-Soome ühisprojekt, mille eesmärgiks on koondada vabatahtlikke ja kodanikuühendusi tööjõumahukal naftareostuse likvideerimisel. 2006. aastal on Eestis koolitatud ligi pooltuhat vabatahtlikku, kes töövõtteid tundes aitaksid vajaduse korral õlireostust likvideerida. Soetatud on tarvilik varustus ja kokkulepped päästetöödes osalemiseks on sõlmitud Päästeametiga.

Kampaaniat finantseeritakse Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERDF) ning seda teostatakse Lõuna-Soome ja Eesti INTERREG IIIA programmi raames. Projekti kaasfinantseerijad on Eesti Vabariigi Siseministeerium, Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Rootsi WWF. Projekti partnerid on Päästeamet, Soome WWF, Riiklik Looduskaitsekeskus, MTÜ Arhipelaag.

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 20.11.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.