Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tervis valgest peakapsast (2006-11-18 13:17:49)

 

Tavaline kapsas, taimetundjate keeles valge peakapsas, on kõige tervislikum toorelt. Sajas grammis kapsas on sama palju C-vitamiini kui apelsinis – näiteks 200 g kapsasalatit katab täiskasvanu päevase C-vitamiini vajaduse.

Ent toorel kapsal on muidki häid omadusi: see sisaldab kiudaineid, mis nagu pesukäsn puhastavad sooled jääkainetest; väärtuslik on ka U-vitamiin, mis taastab mao limaskesta, parandab haavandeid ja pärsib kasvajarakkude arengut. Lisaks on kapsas bioaktiivset ainet tetroonhapet, mis takistab kehas süsivesikute muutumist rasvaks, ning kaaliumit, mis turgutab närvisüsteemi.
 

Eriti väärtuslikud ja organismi puhastavad on kapsa toorsalatid siis, kui salatikastmesse on lisatud külmpressõli ja õuna- või veiniäädikat.

Kuid loomulikult on kapsapea asendamatu ka koduköögiklassikas – kapsarullides, -pirukates, -hautistes. Antud kapsasalatite retseptides saab koguseid vastavalt vajadusele ja maitsele ümber mängida.

Kapsasalat:

Soomepäraselt

Riivi väiksem kapsapea peeneks ja tambi kergelt läbi. Sega juurde üks klaasitäis puruks tambitud pohli.

Lisa maitse järgi soola ja suhkrut ning 1-2 spl taimeõli. Hoia veidi jahedas.

Norra moodi

Maitsesta 100 g peeneks riivitud kapsast soolaga, sega ja lase seista. Pigista läbi marli või sõela kuivaks. Sega selle kapsa koguse kohta juurde 1 tl taimeõli, 1 spl veega pooleks lahjendatud õuna- või veiniäädikat ja 1 tl suhkrut.

Tõsta segu salatipokaali, aseta peale 50 g peenteks ribadeks lõigatud heeringafileed, 1 keedetud ja purustatud muna. Kõige peale raputa peeneks hakitud rohelist sibulat, murulauku või petersellilehti.

Californiapäraselt

Tambi 600 g peeneks riivitud kapsast kergelt läbi ja vala peale kaste. Kastme tegemiseks võta 3 dl taimeõli, 1 spl apelsinimahla, 3/4 tl jahvatatud ingverit, 1-2 spl valget veiniäädikat ja

1 spl suhkrut ning sega läbi. Sega kaste kapsa hulka ja pane pooleks tunniks jahedasse.

Sega juurde 3 kooritud ja kuubikuteks tükeldatud apelsini või suuremat mandariini, 50-80 g jämedalt peenestatud kreeka pähkleid ja 1 spl valget rummi. Sega kergelt läbi ja tõsta veel pooleks tunniks jahedasse.

Juudi moodi

Haki 300 g kapsast peeneks, puista peale soola ja mulju puunuiaga kuni mahla eraldumiseni. Sega juurde 1 spl sidrunimahla, 2-3 spl oliiviõli, 1-2 tl suhkrut.

Malaisiapäraselt

Võta 300 g peeneks riivitud ja kergelt läbi tambitud kapsa kohta 100 g värskeid või konserveeritud ananassikuubikuid, maitse järgi soola ja suhkrut,

1 spl taimeõli ja värskelt pressitud poole sidruni mahl. Sega kõik läbi ja pane pooleks tunniks jahedasse.

Kuuba moodi

Lõika 100-150 g kapsast peenteks ribadeks, sega juurde 1 kuhjas spl peeneks lõigatud marineeritud punast paprikat,

1 kuhjas spl jämedalt riivitud porgandit, 1 ribadeks lõigatud mugulsibul, 1 spl sidrunimahla ja veidi soola.

Vala peale veidi mahedat majoneesi ja lisa hakitud peterselli.

Potti, pannile, ahju:

Kapsapannkoogid

30 g pärmi, 1 spl suhkrut, 1 klaas leiget vett, 400 g nisujahu, veidi soola, soovi korral ka pipart, 2 muna, 200-300 g peenteks ribadeks lõigatud kapsast.

Hõõru pärm suhkruga läbi, lisa vesi ja jahu, maitsesta soolaga. Lase tainal kerkida.

Lisa kerkinud taina hulka lahti klopitud munad ja kapsaribad. Lase veel kerkida ja küpseta lusikapannkoogid. Võib pakkuda koos hapukoore või kodujuustuga.

Kapsapirukas

Tainaks 2 muna, 3 dl piima, 100 g võid, 20 g pärmi, 1 tl soola, u 700 g jahu; täidiseks üks väiksem kapsapea, veidi võid, u 1 spl siirupit, natuke valget pipart, soola ja majoraani, pintseldamiseks 1 muna.

Klopi munad lahti, lisa leige piim, pärmitükikesed ja sulavõi, maitsesta soolaga. Sega-sõtku hulka jahu, kuni tainas enam käte külge ei hakka. Lase tainal tund-paar kerkida. Haki kapsas peeneks ja hauta võis pehmeks. Lisa hulka veidi siirupit ja maitsesta. Lase jahtuda.

Rulli tainas kaheks õhukeseks, umbes ahjuplaadisuuruseks leheks. Tõsta üks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata see kapsatäidisega ja tõsta peale ülejäänud tainas. Vajuta servad kokku ja määri pirukas pealt munaga. Küpseta 200 °C ahjus 35-40 minutit.

Hakkliha-värskekapsahautis

1 kilone kapsapea, 500 g sea-veise seguhakkliha, 1-2 sibulat, 1 puljongikuubik, u 0,5 l vett, veidi toiduõli, musta pipart või hakklihamaitseainet ja soola.

Haki sibul ja kuumuta see paksu põhjaga potis läbi. Lisa hakkliha ja kuumuta segades, kuni see on kergelt läbi küpsenud, maitsesta soola ja pipra või hakklihamaitseainega. Vala peale keev vesi ja lisa puljongikuubik. Lisa ribadeks hakitud kapsas, sega, maitsesta segu vajadusel veel ja hauta kapsas pehmeks. Kui vaja, võib hautamise ajal lisada kapsale veel vett.

Allikas: www.tarbija24.ee,  Britt Rosen, Toivo Niiberg

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.