Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmatargad lubavad lumiseid jõule (2006-11-18 10:14:47)

 

Eesti ilmatarkade ja -ennustajate hinnangul kestab vihmane ja soe sügisilm vähemalt detsembri keskpaigani. Alles siis saabub korralik paksu lume ning paraja külmaga talv, mis kingib valged jõulud.

 

Ilmselt täpseim lähikuude ilmaprognoos on Rõuge vaatlejal Jaan Allasel. Nädalapäevad tagasi tõid kohalikud jahimehed talle kolm metsseapõrna ning neid uurides ta ennustuse koostaski, kirjutas SL Õhtuleht.

 

Tema sõnul võib põrnadelt välja lugeda keskmise külmaga, kuid lumerikast ja pikka talve.

Allas arvab, et nii novembri teine pool kui ka detsember on võrdlemisi ühtlased kuud. Valdavalt püsivad samasugused ilmad, nagu need on valitsenud viimase paari-kolme nädala jooksul.

Sellise ilma kasuks räägivad ka vihmausside rohkus ning talvelindude nappus.

Taoline heitlik, kuid soojavõitu sügisilm kestab Rõuge mehe sõnul umbes 16.–17. detsembrini. Sellest ajast keerab ilm tasapisi talveks, kusjuures lumi sajab sulale maale.

 

Külmemat aega pakub ilmamees jaanuarist veebruari keskpaigani.

Elva vaatleja Aadu Irs räägib samuti, et sarnaselt oktoobri lõpu-novembri algusega vindub ilm edasi veel ligi kuu. Mõnel öö võib olla 5–10 miinuskraadi, järgmisel päeval aga sama palju sooja.

Tõsisemaks talveks läheb tema sõnul detsembri keskel. Lund hakkab Elva mehe ennustuse järgi sadama paar päeva enne jõulupühi, kirjutas SL Õhtuleht.

Sarnaselt Allasega ennustab Elva mees suuremat külma ning lumelisa alles jaanuaris, kuid krõbedat pakast, nagu oli tänavu näärikuul, Irs ei paku.

 

Ka Lõpe agronoomi Ilmar Tiismaa sõnul kestab praegune vinduv sügisilm peaaegu talvise pööripäevani.

 

Teistega ühte meelt on SL Õhtulehe ilmavaatleja Ants Põldoja, kes kinnitab, et novembris suurt talve ei tule. Muutus talve suunas peaks Põldoja hinnangul saabuma alles pärast 15. detsembrit.

Kui külmalt talv pihta hakkab, on tema hinnangul praegu veel raske arvata. Selleks peaks teadma, milline ilm valitseb jõulude paiku, kirjutas SL Õhtuleht.

«Kui jõuluajal läheb pärast külma uuesti sulaks, ei tule jaanuar kuigi talvine,» arutleb Põldoja. Kui aga külm püsib üle jõulude, võib jaanuaris oodata korralikku talve.

 

Allikas: www.postimees.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.