Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaktused ootavad häid sõpru (2004-09-06 15:31:46)
21. augustil Tartu Ülikooli botaanikaaias toimunud tulekahjus said tugevasti kannatada aia vanim kasvuhoone, kaktusemaja ning kaktused ise.

6. septembriks polnud direktor Heiki Tammele ekspertide lõppotsus põlengu tekkimise kohta veel teada. Kuna vihmad ja külmad ei ole mägede taga, kerkib kasvuhoone taastamise, uue ehitamise või ajutisse varjupaika kolimise küsimus iga päevaga aina rohkem esile. Hiljemalt kuu aja pärast peaks üks nimetatud variantidest teostatud olema, muidu muutub ilm troopiliste lihaktaimede jaoks kriitiliselt külmaks. Hoolimata sellest, et nüüdseks on varemetele kile peale tõmmatud ning küttesüsteemist soojagi juurde antakse.

Praegu puhastavad botaanikaaia töötajad ellujäänud kaktusi tahmast ja sodist, mis tulekahju käigus taimedele tekkis. Esialgse arvestuse järgi jääb täielikult hukkunud sukulentide hulk siiski alla 30%. Ülekuumusele ei pidanud vastu külvid ja noortaimed.

Kui kaktustele suudetakse ehitada uus kasvuhoone, kasutatakse senine asukohta pärast ahervareme lammutamist soojalembeste avamaataimede jaoks.

Hädaabinõuks on ajutise varjupaiga leidmine, kuid sel juhul napib kaktuste teisaldamiseks oma töökäsi ning kõik abilised on teretulnud.

Senini on abi pakkunud Kaktusekasvatajate Selts, lisaks üks toitlustusfirma, kes talgulistele kehakinnitust lubas pakkuda.

Direktor Heiki Tamm on tänulik iga abipakkumise eest, mis botaanikaaia aadressil saabub. Ühendust saab telefonidel 7 376 218, 7 376 182, 51 02 085 või e-postiga heiki.tamm.001@ut.ee.

Praegune kaktusemaja seisund botaanikaaia muude osade külastamist õnneks ei mõjuta.

Allikas: TÜ botaanikaaed.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.