Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maailma metsade olukord on arvatust parem (2006-11-14 07:35:06)

 

Uue tehnikaga maailma metsade olukorda hinnanud rahvusvaheline teadlaste meeskond leidis, et olukord on ilmselt varem arvatust parem.
Uuringus väidetakse, et maailm võib olla lähenemas pöördepunktile metsa taastumise osas, vahendas BBC.

Uuring mõõdab erinevalt varasematest, mis hindasid vaid puudega kaetud ala suurust, puidu ruumala, biomassi ja kinni püütud süsinikku.

"Suundumus on parem kui varem arvatud," ütles üks uurimuse kaasautoritest Helsingi Ülikooli professor Pekka Kauppi. "Me näeme väljavaateid metsa vähenemise lõppemisele, me ei tee ennustusi, aga see on võimalik."

Võrreldes oma uuringu tulemusi ÜRO metsa puudutava raportiga avastasid teadlased, et viimase 15 aasta jooksul on 50 maailma kõige metsarohkemast riigist 22 riigis metsavarud kasvanud. Samuti oli biomass ja süsiniku haaramine suurenenud umbes pooltes 50 riigist.

Samas näitas uuring, et nii metsa pindala kui biomass on endiselt vähenemas Brasiilias ja Indoneesias, milles asuvad maailma olulisimad vihmametsad.

Uuringust tuli välja ka selge seos riigi majanduskasvu ja metsaalasid puudutavate suundumuste vahel - rikkamates riikides on metsa olukord vaesematest parem. "Surve metsale väheneb, kui inimestel on muid töid. Me ei ütle, et kui inimesed on rikkamad, siis nad ei hävita metsi, aga see on märk, et ühiskondadel on jõudu panna seadusi maksma ja tugev maapiirkondi puudutav poliitika," lausus professor Kauppi.

Pilt võib olla ka teadlaste arvates petlik, sest rikkad riigid impordivad puitu vaesematest riikidest selle asemele, et hävitada omi metsi.

 

Allikas: www.etv24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.