Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
8. novembril anti ajakirja Kodu & Aed konkursi “Kodu kauniks” võitjatele üle preemia (2006-11-10 07:33:40)

 

8. novembril võtsid kaks Lääne-Viru peret pealinnas vastu ajakirja Kodu & Aed konkursi “Kodu kauniks” preemia. Mõlema koduaia juures kiideti omanäolisust ja kooskõla loodusega.

Aiakultuuri edendamise preemia teenis ajakirja Kodu & Aed konkursil Silvi ja Lembit Villemsoni  loodusaed Mõdrikul (vaata pilte…). Žüriisse kuulunud ajakirja aiandustoimetajale Tiina Tammetile avaldasid muljet Villemsonide aia liigirikkus ja sobitumine maastikule.


Selles aias on nii varju- kui ka päikesepoolne külg,” iseloomustas toimetaja. “Aednikud kasvatavad ise väga põnevaid liike ja müüvad neid ka teistele, levitades niiviisi oma aiakultuuri edasi,” põhjendas ta preemia andmist.

Kolisid koos aiaga

Villemsonid rajasid oma esimese aia juba ammu, aiaalune maa aga tagastati seal õigusjärgsele omanikule ja nii tuli aiarajajail 1995. aastal koos hulga taimedega kolida uude kohta - Mõdriku noorkarjakopli serva.
 

“Eks kujutage ette loomade suvelaagrit, kus puud risti-rästi maas. Juurisime seal oma paarkümmend kändu,” meenutas Silvi Villemson. Muist vanast kohast kaasa toodud taimi võttis juured alla, muist mitte. Nüüd võib 1,2 ha suuruses loodusaias üles lugeda 1600 taime ümber.

“Rohimine võtab kaks nädalat, selle ajaga jõuab aia ühest otsast teise, siis tuleb ots jälle ümber pöörata,” kirjeldas aia perenaine suvist tööhulka.
 

Tänavu põuaga kuivas kastmisvesi tiigis ja isegi Mõdriku allikates, kust seda varem veeti. Nii tuli vesi kaugelt kohale tellida. Tulu annab kaunis aed harijaile vaid väheke, seetõttu käib pererahvas seal iga päev jalgrattaga oma Vinni korterist. Kui oleks rohkem raha, ehitaksid nad suvemaja kohapeale.

Puu, kivi ja vesi

Põnevaima aialahenduse preemia pälvinud perekond Stroo kodu Laekvere vallas Marikülas võlus žürii liiget Tiina Tammetit omapäraga. “Puu, kivi ja vesi on kujundanud selle aia,” tegi ta kokkuvõtte. Mariküla koduaeda ilmestavad metsadest leitud pilkupüüdva kujuga puud ja pahad, kaugelt kohale veetud kivid, lisaks veesilmad.

“Eks neid kive ole toodud Tudust, Paidest, Kundast, kuid kõige rohkem ikka Veneverest,” tunnistas suurema osa oma elust autojuhina töötanud Jüri Stroo. Puuleide nimetab ta ise roigasteks.
 

Kuidas kivid, puud ja vesi omavahel sobima pandi, selle kohta mees õpetust ei oska anda. “Kellegi teise mõtteid ma küll jäljendanud ei ole,” tunnistas ta. Fotod oma koduaiast saatis konkursile Jüri Stroo tütar Marin.

Võistlusel konkureerisid aedade kõrval ka kodud. Esimene valik kaunitest aedadest-kodudest tehti perede ajakirjale saadetud fotode järgi. Finalistide juures käisid žürii liikmed kohapeal. Välja jagati “Aasta kodu” ja “Aasta aia” peapreemiate kõrval hulk teisi auhindu.

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 09.11.2006, Eevi Kuht


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.