Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Järjestati meemesilase genoom (2006-11-05 08:35:52)


Järjestati meemesilase (Apis mellifera) 1,8 miljardist aluspaarist koosnev genoom. Tegu on kolmanda putukaga äädikakärbse ja malaariasääse järel, kelle genoom on järjestatud.

Mesilastel on keeruline ühiselu, arenenud suhtlemissüsteem, tähelepanuväärne mälu ning arenenud tööjaotusega kastisüsteem. Seda vaatamata sellele, et nende aju on 100000 korda väiksem kui inimese oma ning neil on vaid miljon neuronit.

Läbi on viidud ka nende kolme putuka DNA esialgne võrdlus. Võrreldes äädikakärbse ja malaariasääsega on mesilase genoom arenenud aeglasemalt, ent emas- ja isasloomalt saadud geenide uute kombinatsioonide tekke tõenäosus on 10 korda kõrgem, ületades selle näitaja poolest kõiki siiani uuritud loomi, sh inimest.

Mesilastel on 170 geeni lõhna tajumiseks, mida on palju enam kui äädikakärbsel (62) ning malaariasääsel (79). Samas on neil oluliselt vähem maitseretseptoreid kodeerivat geene - 10 geeni teiste umbes 70 geeni vastu.

Mesilaste DNA sisaldab ka suhteliselt vähe geene immuunsüsteemi tööks, mis on ootamatu, kuna tihedalt asustatud koloonias peaks valitsema soodsad tingimused igasuguste haiguste arenguks ja levikuks. Teadlased arvavad, et haigusi väldivad mesilased käitumuslike meetodite abil - nii lahkuvad haiged mesilased tarust üksi surema ning töömesilased eemaldavad tarust lõhna abil kindlaks tehtud haiged vastsed.

 

Allikas: Eesti Geenikeskus New Scientist´i põhjal 05.11.06


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.