Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist puhkepäevaks: Kuidas hoooldada jalatseid? (2006-11-04 07:27:33)

Hooldatud jalats peab kauem vastu

Et säilitada algaval talvel jalanõude hea väljanägemine, tuleb nende eest korrapäraselt hoolt kanda. Õiged hooldusvahendid kindlustavad jalatsite pika eluea.

 

Talvel tänavaid kattev pori, lörts ja soolalumi panevad paljud saapad vett läbi laskma, rikuvad nende materjali, jätavad inetuid valgeid rante ja muudavad jalatsite väljanägemise näotuks. Selle vältimiseks ja jalanõude eluea pikendamiseks tuleb neid korrapäraselt hooldada.

Jalatsite hooldusvahenditest on olulisimad nahka küllastavad vahendid, mis lähevad naha sisse, toidavad seda ja teevad pehmeks; peamiselt pindvärvitud nahale mõeldud nahka katvad vahendid ja kreemid, mis muudavad jalatsi pinna vett tõrjuvaks; naha värvi taastavad vahendid. On veel jalatseid venitavad, ebameeldivat lõhna kõrvaldavad, voodrita jalatsite puhul kasutamiseks mõeldud värviandmist vähendavad jt vahendid.

 

Arvestage jalatsi materjaliga

Jalatseid hooldades peab arvesse võtma nende valmistamiseks kasutatud materjalide omapära. Nii tuleb näiteks pindvärvitud nahast jalanõusid korrapäraselt puhastada, eemaldada lahtine pori lapiga ja katta jalatsid kreemiga, mis on nii hooldusvahend kui läike andja.

Hooldusvahendil tuleb lasta kuivada, pärast seda hõõruda king puhta lapi või kingaharjaga läikima. Pindvärvitud nahast jalatsit tuleks aeg-ajalt puhastada spetsiaalse hooldusvahendiga, mis kaitseb jalanõu mustuse ja vee eest, näiteks sobib kasutada Boston Shoe Cream-Jarsi looduslikku hoolduskreemi.

Seemis- ja veluurnahast jalanõusid tuleb puhastada vajaduse korral spetsiaalsete harjade ja käsnadega, nii eemalduvad kuivadelt jalatsitelt tolm ja kuiv lahtine pori. Seejärel tuleks määrdunud kohti hõõruda seemisnahakiviga või töödelda spetsiaalse hooldusvahendiga. Siis tuleks lasta jalatsitel kuivada ja harjata neid lõpuks ettevaatlikult ühes suunas.

Oluline on kaitsta seemisnahka niiskuse eest, selleks tuleb nahapind muuta spetsiaalseid hooldusvahendeid kasutades vett tõrjuvaks. Kasutada sobib näiteks nahakaitsevahendit Boston Raingard Allover, millega immutada uusi jalatseid, või Collonil Velour+Nubuk+Textili aerosooli, mis paneb jalanõude värvi särama. Veluurist ja nubukist jalatsite kuivpuhastamiseks võib kasutada ka spetsiaalseid kustutuskumme.

Aniliinvärvidega värvitud nahka ehk aniliinnahka peab puhastama ettevaatlikult, eemaldades lahtise pori spetsiaalse harja või käsnaga.

Nahka tuleb hooldada vahade ja õlidega, näiteks võib kasutada Boston Shoe Cream-Tube’i kingakreemi, mis puhastab, toidab ja kaitseb ning annab jalanõudele tugeva läike.

Nubuknaha puhul tohib kasutada ainult nahka küllastavaid hooldusvahendeid. Hooldada tuleb nubuknahast jalatseid sarnaselt seemis- ja veluurnahkjalatsitega ehk kasutades harju ja nubukikivi. Oluline on hoida selliseid jalatseid niiskuse eest.

Kaitse niiskuse eest

Niiskusele ja ilmastikutingimustele on vastupidavamad rasvanubuknahast jalatsid, mida on kõige parem hooldada pehme harja või lapiga. Seejärel kasutada nahale sobivat hooldusvahendit. Nende jalatsite hooldamiseks kõlbavad samad hooldusvahendeid, mida soovitatakse seemis- ja veluurnahast toodete puhul.

Tekstiilist pealsetega jalatsitel tuleb kuivanud mustus eemaldada pehme harjaga. Plekkide kaotamiseks on kõige sobivam kasutada spetsiaalseid plekieemaldusvahendeid.

Tekstiilpealsetega jalatseid tuleb hoida niiskuse eest, kasutades selleks impregneerivaid ehk vett tõrjuvaid vahendeid. Näiteks Collonil Nanopro aerosool on sileda ja kareda naha ning tekstiili hooldusvahend ja sobib ka high-tech materjalidele.

Sellega tasuks immutada juba uusi jalatseid. Vaba aja riiete ja sporditarvete ning high-tech materjalist jalatsite ja riiete hooldamiseks sobib veel Collonil Outdoor Wash.

Sünteetilisest materjalist kingi sobib puhastada pehme harja või silikoonsvammiga, kuid neid võib pühkida ka märja lapiga ja pesta veega. Nagu teisi kingi, peaks sünteetilisest materjalist pealsetega jalanõusid hoidma niiskuse eest.

Sobivad hooldusvahendid on neile kingadele Collonil Protecti nahavaht ja Collonil Vario aerosool. Nimetatud aerosool sobib eksootilistele ja lakknahkadelegi.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 04.11.2006.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.