Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EMHI ennustab heitlikku novembrit (2006-11-02 22:06:12)

 

Ilmajaama andmetel on novembris oodata sagedasi torme ning õhutemperatuur kõigub miinus- ja plusskraadide vahel.

 

"Tänavu novembris määravad ülekaalukalt ilma Põhja-Atlandi tsüklonid. Sageli on tormine. Kuna tsüklonite trajektoor võib valdavalt kulgeda üle Skandinaavia ja Soome, siis on oodata edelatorme tsükloni lõunaservas ning loode- ja põhjatorme tsükloni tagalas," teatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI).

Edelatuuled toovad sulailma, tsüklonite tagalasse saabuv külm põhjalaiustelt põhjustab lund ja tuisku ning tuule raugedes märgatavat õhutemperatuuri langust.
 

Sooja õhu pealetungil tekib ajuti jäidet, külma sissetungil on oodata teede jäätumist. Lumikate tekib ja kaob mitu korda.
 

Teises ja kolmandas dekaadis on mõnel ööl oodata külma –15...-18 °C.

Novembrikuu keskmine õhutemperatuur erineb suuresti läänest itta, olles saartel ja läänerannikul enamasti positiivne 2,0...3,5 °C ning langedes ida suunas kuni -0,5 °C-ni.

Novembrikuus toimub tavaliselt ööpäeva keskmise õhutemperatuuri langus alla 0 °C, mis ühtlasi tähistab meteoroloogilise talve algust. Mandri-Eestis on see päev keskmiselt kuu keskpaiku, saartel ja läänerannikul võib talve algus olla 2-3 nädalat hilisem.
 

Lumikate tavaliselt novembris püsima ei jää. Udupäevi on keskmiselt 2-7, vahel koguni pooled päevad kuus.
 

Õhutemperatuuri absoluutne miinimum on mõõdetud 16. novembril 1951.a Jõgeval -26,0, Kuusikul samal ööl -23,8 °C. Suhteliselt hiljuti on väga külm olnud 29. nov. 1992.a, mil Narvas märgiti -22,9 °C.

Õhutemperatuuri absoluutne maksimum on sattunud 1967.a perioodi 3.11.-6.11.1967.a, mil oli sooja 12...15,2 °C (Valga).

 

Eriti ohtlikest ilmanähtustest esineb orkaani tugevusega tuuli. Eesti ilmavaatluste ajaloo tugevaim tuuleiil mõõdeti 2.novembril 1969.a. Ruhnus - 48 m/s. 


Allikas: www.epl.ee 02.11.2006


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.