Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veel vereta jahist (2006-11-02 14:50:56)


Tänavuse Vereta Jahi võidutööd on selgunud. Parima pildi tegi seekord RMK fotograaf Jüri Pere. Tänavu juba üheksandat korda toimunud jaht viidi läbi kevadel RMK Kuressaare jahiala maadel ja põhi- jahiloomaks oli mäger.

Vereta Jaht toimus niisiis 19. kuni 21. maini Saaremaal ja on hetkel välja pandud Eesti Loodusmuuseumis, Talinnas, Lai tn. 29 a.

Vereta jaht on vaikne ja pauguta jaht, kus jahiloomadeks võivad olla nii pisikesed putukad kui ka suured imetajad. Selles jahis on antud küttimiseks luba linnule, loomale, udule, tõugule, põdrapabulale, härmas kulule, kuule, kastepiiskadele kortslehel ning kõikidele meeleoludele, millele jääb pidama fotoküti silm ja küündib tema fantaasia. Ühe sõnaga pildistada võib kõike, aga võitja otsustab ikkagi zürii.

Vereta jaht on toimunud kevadeti juba üheksa aastat järjest. Igal aastal valitakse vereta jahi loom, keda püütakse ka kindlasti tabada. Nendeks on olnud kobras, metssiga, sokk, põder, hirv, ilves, metsis ja tänavu mäger.

Kaameratega jaht on üsna päris jahi moodi, sest siingi hiilitakse jalgsi paikades, kus on nähtud hiljuti loomi või nende jälgi. Samuti varitsetakse linde ja loomi jahikantslites, mille lähedal asuvad söödaplatsid ja soolakud. Erinevus seisneb vaid laskemoonas.

Hommik algab vereta jahi piltnikule valusalt vara - kell kolm öösel, kui hakkab valgenema - tuleb minna hiilimisjahti, sest sellel ajal loom juba liigub. Päeval peaks tunnikese tukkuma, aga see aeg on sobilik makropildistamiseks. Õhtuks on looduspiltnikul plaan valmis, kas minna kraavi äärde kobrast hiilima, pukki metssiga, kährikut või mõnda muud looma passima või hoopis soolakule põtra vaatama. Minnakse õhtul kuue-seitsme paiku ja tullakse, kui pildistamiseks pole enam valgust. Vereta jahi saak ja edu sõltub suuresti jäägritest, kes tunnevad jahipiirkonnas loomade-lindude sõiduplaani, hingeelu ja tunnevad neist mõnda ka nägupidi.

Kolmel päeval toimuval fotojahiretkel nähakse alati palju igasuguseid elukaid, aga mis parata, häid pilte tuleb palju vähem, pealegi esitatakse näitusele töötlemata ja kadreerimata fotod. Nähtud, kuuldud ja pildistatud liigid märgitakse selleks vormistatud lehele nii, et keegi loomakestest ei jää teenimatult tähelepanuta. Sedasi tekib parem ülevaade selle jahipiirkonna loomadest ja lindudest.

Vereta jahi korraldajad on RMK ja Eesti Loodusmuuseum.

Toetajad: KIK, Overall Eesti AS, Ajakiri Eesti Jahimees, MTÜ Loodusajakiri
ja ilm.ee.

Võistlustööde näitus on loodusmuuseumis avatud kuni 19. novembrini.


Vaata võidutöid…

Allikas: Riigimetsa Majandamise Keskus.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.