USA põllumajandusteadlased leidsid mustikast ühendi, mis vähendab kolesteroolisisaldust. Pterostilbene nimelist ühendit on varem leitud viinamarjadest. See on antioksüdant, mis sarnaneb ühendiga resveratrool. Viimane on taimede kaitseaine hallituste ja seenhaiguste vastu. Inimestel aga hoiab ära veresoonte lupjumise ning aitab veresooni laiendava toime tõttu vältida trombide teket. Kuna resveratrool on verevedeldaja, ei tohi seda manustada inimesed, kellel on probleeme vere hüübivusega.
Ameerika teadlaste uurimistest ei selgu, kui palju peaks mustikaid sööma, et kolesteroolisisaldus tõesti langeks.
Samal teemal võib põhjalikumalt lugeda inglise keeles: www.ars.usda.gov/research/publications/Publications.htm?seq_no_115=158350.
Allikas: Puutarha-Sanomat/Finfood.
|