Rootsi teadlaste läbiviidud uuringu kohaselt vähendab porgandite söömine kaks korda nädalas maovähki haigestumise riski 57%.
Lisaks porganditele ennetavad maovähi teket veel ka lehtsalat ja spinat, mille söömine kolm korda nädalas vähendab haigestumise riski 46%, vahendas Svenska Dagbladet.
81 000 inimese toitumisharjumusi vaadelnud uuringust selgub ka, et köögiviljade söömine on tervisele kasulikum kui puuviljade söömine.
"Need on peamiselt köögiviljad, mis kaitsevad vähktõve eest ja nii näitavad erinevad uuringud. Puuviljade kaitsev mõju pole nii selge," ütles Karolinska instituudi teadlane Susanna Larsson.
Teadlaste arvates peitub peamine põhjus, miks juur- ja köögiviljad on tervisele kasulikud, neis leiduvas beetakaroteenis.
Allikas: www.etv24.ee, 31.10.2006, Berit Nuka
|