Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Matsalu rahvuspark tahab taastada Kasari jõe delta (2006-11-01 06:13:56)


Matsalu rahvuspark veab ambitsioonikat plaani taastada kaitsealuste lindude eluolu parandamise nimel Kasari jõe deltaalade luhaniidud.
 
Selleks tahavad looduskaitsjad rajada Kasari ja Rõude jõele koos veetaseme regulaatoritega uued sillad, mis maksab umbes 12 miljonit krooni, kirjutas Eesti Päevaleht.

Projekti vedava riikliku looduskaitsekeskuse Hiiu-Lääne regiooni kaitse planeerimise spetsialisti Aleksei Lotmani sõnul on Matsalu rahvuspargi piiresse jääv Kasari jõe poolt kevadise suurvee ajal üle ujutatud luhaniit suurim niidetav lageluht Põhja-Euroopas.

 "Looduskaitse seisukohast on Kasari jõe delta näol tegemist äärmiselt unikaalse ja linnurikka alaga ning mujal Euroopas on nii ulatuslikke luhaalasid väga vähe säilinud," ütles Lotman, lisades, et Kasari alamjooksu luhta mahuksid ära näiteks kõik Rootsi niidetavad luhad.

Viimase 15 aasta jooksul on luha ligi 2000 hektarist osa hooldanud riigi toel kohalikud põllumehed. Lotmani sõnul aga avaldavad luhaelustikule siiani halba mõju aastatel 1927–1937 tehtud ulatuslikud kuivendustööd, millega Kasari jõgi suunati alamjooksul uude süvendatud kanalisse.

"Kuigi kuivendamine soodustas luha niitmist ning ka kevadised paarinädalased üleujutused jäid alles, taandub vesi praegu liialt kiiresti ning enamik kurvitsalistele olulistest veelompidest on nende kevadsuviseks pesitsusajaks luhalt kadunud," tähendas Lotman, märkides, et vee kiire taandumise tõttu hukkuvad ka luhal sirgunud kalamaimud.

Praegu pesitsevad Kasari luhal loodukaitse all olevad rukkiräägud, suurkoovitajad ja  rohunepid, kuid kuivendamise tõttu on luhalt lahkunud tutkad ja vigled.

Nüüd on sildade ja veeregulaatorite ehitusprojekt Euroopa regionaalarengu fondi toel valmis ning käimas on plaanitavate tööde keskkonnamõjude hindamine. Projekti kohaselt läheks Kasari jõele uue silla ehitamine koos veeregulaatoriga maksma umbes seitse miljonit krooni ning Rõude jõel küündiks hind viie miljonini.

Lotman loodab sildade ehitamiseks raha leida Euroopa fondidest ning ehituseks läheb tema hinnangul kõige varem mõne aasta pärast.

Allikas: www.etv24.ee, 31.10.2006, Heikki Aasaru


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.