Kalanädalal osalemine juhatab noori inimesi kodumaise kala tarbimiseni, ütles maaeluminister Tarmo Tamm täna, 25. septembril Jõgevamaa Gümnaasiumis Eesti toidu kuu raames toimuva kalanädala avamisel.
"Kalanädalal valmistavad õpilastele lõunasööke tippkokad. Loodetavasti aitab see tõsta noorte teadlikkust kala söömise kasulikkusest ning innustab neid kalatoite proovima ja sagedamini värsket kodumaist kala sööma," ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Eesti kala on värske ja kvaliteetne ning see võiks jõuda sagedamini Eesti elanike toidulaudadele."
Kalanduse Teabekeskuse juhataja Toomas Armulik loodab, et kalanädal tekitab noortes kalanduse vastu suuremat huvi. "Loodan, et tänu kalanädalale tekib noortel side kodukandi kalakasvanduse ja seal kasvatatava kalaga," ütles Armulik. "Äkki sütitab üritus ka mõnes osalejas sügavama huvi kalanduse ja vesiviljeluse vastu ning järgmine kord pakutakse juba tema enda kasvanduse kala või saab õpilasest tulevikus kalakokk."
Viide kooli üle Eesti läheb igal kalanädala päeval külla tippkokk, kes valmistab söögivahetunniks õpilastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa. Kohal on ka kalakasvanduste esindajad, kes räägivad õpilastele kalandusest ja oma igapäevatööst.
Kalanädala ajakava Eesti toidu veebilehel: http://eestitoit.ee/et/content/kalanadal-koolides.
Kalanädalat korraldab Kalanduse Teabekeskus koostöös Maaeluministeeriumiga ja korraldamist rahastatakse Euroopa Liidu Merendus- ja Kalandusfondist 2014-2020.
Septembris kolmandat korda korraldatav Eesti toidu kuu ühendab üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse ja festivali. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015-2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.
Allikas: Maaeluministeeriumi 25.09.2017 pressiteade