Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuule tugevnemine põhjustab üleujutusi ja puude murdumist (2006-10-27 09:20:53)


Sünoptikute sõnul tugevneb tuul alates õhtul kella kuuest 20-25, iiliti 30-32 meetrini sekundis, mis võib rannikupiirkondades põhjustatada üleujutusi.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) teatel  pöördub tuul õhtul kella kuue paiku alates saarte läänerannikust läände ja loodesse ning tugevneb edasi 20-25, iiliti 30-32 meetrini sekundis. Sellise tugevusega torm kestab kogu öö vastu 28.oktoobrit. Tormi maksimum on suunatud Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Harjumaale. Tuule nõrgenemist on oodata 28.oktoobri pärastlõunal.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi teatel toob lähenev torm kaasa Eesti rannikul merevee taseme tõusu ja võimaliku üleujutuse, seda eriti Pärnu ja Narva lahtedes, vahendasid Terevisiooni uudised.

Mereinstituudi prognoosi kohaselt tõuseb vesi keskmisest meretasemest ühtlaselt kuni kella kolmeni Pärnus kuni 110 cm ja kella kuueks Narva lahes kuni  130 cm. Pärnus võib kella üheksaks õhtul maksimaalne veeseis ulatuda 140 sentimeetrini.

Kuna lainetus lisab veetasemele pool meetrit, tuleb madalates rannikupiirkondades nagu Pärnu ja Narva laht arvestada üleujutusega. Mereteadlaste hinnagul on uputusega ohustatud alad, mis jäävad madalamale 1,7meetristest absoluutkõrgusest keskmise meretaseme suhtes. Kindlasti pole Pärnus oodata sellist uputust nagu eelmisel aastal, kui jaanuaritormi tõttu tõusis vesi koguni 270 sentimeetrit.

Marutuul põhjustab suurte okste ja puude murdumist. Kahjustada võivad saada katused. Voolukatkestused on vältimatud. Suuremaid kahjustusi võib tekitada tuule kiirus üle 28 m/s.

Tallinna linn hoiatas elanikke, et seoses tormiga ei tohiks sõidukeid põlispuude alla parkida.

Tormine ilm on Tallinnas juba põhjustanud elektrikatkestusi. Kakumäel oli hommikul kella kaheksa paiku kolm piirkonda hetkel vooluta ning väiksemaid elektrikatkestusi oli veel 24 Tallinna piirkonnas, teatas linnavalitsus. Suurte puude murdumiste kohta esialgu teateid ei ole.

"Kõigil linnakodanikel palutakse teatada murdunud puudest, kahjustatud elektriliinidest jms. Palutakse helistada ka linna abitelefonil 1345," ütles Tallinna raskete ilmastikutingimuste tagajärgede likvideerimise töögrupi juht abilinnapea Olga Sõtnik.

Tallnna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann kutsus inimesi olema eriti ettevaatlik, sest langenud lehed ummistavad sadevetekanalisatsiooni reste ja muudavad värskelt asfalteeritud teelõigud eriti libedaks. "Tallinna võimalikud elektrikatskestused loodame likvideerida veel hommikul," lisas Valdmann.

Hommikused 40 minutit kestnud häired trollide liikluses Tallinnas olid tingitud sellest, et trollijuhile, kes paigaldas trolli vooluvõtjaid kontaktliinile, sõitis Endla tänaval kell 6.45 otsa takso.

Allikas: www.etv24.ee, Laura Raus


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.