Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõppes sügisene metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine (2006-10-24 14:14:41)

 

23. oktoobril lõppes sügisene metsloomade suukaudne marutaudivastane vaktsineerimine. Vaktsiini külvati väikelennukitelt kogu Eesti territooriumil, kokku 42 901 km2-l. Külvamist alustati Hiiu- ja Saaremaast ning edasi liiguti läänest ida suunas kuni Peipsi ranniku ja Narva jõeni ning põhjast lõunasse kuni Läti piirini.

Selleks, et vaktsiinisöötade tarbimist ning seeläbi vaktsineerimise efektiivsust kontrollida, kütitakse peale vaktsineerimise lõppu rebaseid ja kährikuid, et hinnata, kas loom on vaktsiini söönud. Marutaudi seire jätkub kogu Eesti territooriumil.

Järgmine metsloomade marutaudivastane vaktsineerimine on plaanis läbi viia 2007. aasta kevadel. Vaktsineerimist jätkatakse niikaua igal kevadel ja sügisel, kuni marutaudijuhtumeid enam Eestis ei esine.

Esimene marutaudi vaktsiini külvamine toimus Eestis 2005. aasta sügisel ning hõlmas Põhja- ja Lääne-Eestit. Laboratoorsed uuringud näitasid, et vaktsiini olid söönud ligi 74% sihtgrupi loomadest. Samuti on marutaudijuhtumite arv vaktsineeritud piirkondades madalam, kui vaktsineerimata aladel. Käesoleva aasta mai lõpuks diagnoositi kogu Eesti territooriumil 97 marutaudijuhtumit, neist ainult 10 juhtu esines 2005. aasta sügisel vaktsineeritud alal. Peale käesoleva aasta kevadist vaktsineerimiskampaaniat on marutaudijuhtumite arv järsult langenud. Maikuu lõpust septembrini on esinenud vaid 13 marutaudijuhtumit.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati haigestunud isendi surmaga. 2005. aastal diagnoositi Eestis 266 marutaudijuhtumit, neist 37 kodu- ja 229 metsloomadel. Käesoleva aasta septembri lõpu seisuga on diagnoositud 110 marutaudijuhtumit.

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab meelde, et kasside ja koerte iga-aastane marutaudivastane vaktsineermine on loomaomanikele kohustuslik.

 

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 24.10.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.